Pääkirjoitus: Mikkelin isolle torille mahtuu monenlaista — tapahtumat tuovat kaupungin ytimeen uutta väkeä ja tukevat torikauppaa

Mikkelin torin ilme muuttuu heinäkuun viimeiseksi viikoksi. Teltan suojissa järjestetään musiikkiin ja ruokaan keskittyviä tapahtumia.

Mikkelin torin ilme muuttuu heinäkuun viimeiseksi viikoksi. Teltan suojissa järjestetään musiikkiin ja ruokaan keskittyviä tapahtumia.

Tapahtumat täydentävät torin tarjontaa. Ne tuovat Suomen parhaalle torille runsaasti myös sellaista väkeä, joka ei sinne pelkästään kaupallisen tarjonnan perässä tulisi.

Kyseessä ei ole pelkästään mikkeliläinen ilmiö. Kaikkialla Suomessa torielämä on murroksessa. Perinteinen torikauppa vähenee ihmisten kulutus- ja ostoskäyttäytymisen muuttuessa.

Kehityksen ei tarvitse merkitä torikaupan kuolemaa. On tarpeetonta synkistelyä ajatella, että toritapahtumat jyräisivät kaupallisen toiminnan alleen.

Mikkelin laajalla torilla on tilaa monenlaiselle, toinen toistaan täydentävälle toiminnalle.

Tapahtumatarjonnan kasvu onkin syytä nähdä positiivisessa valossa, osana uudistuvaa torikulttuuria.

Torit pysyvät elinvoimaisina niin kauan kuin ihmisillä on hyviä syitä tulla niille.

Mikkelissäkin kannattaa muistaa, että tori on aina elänyt paitsi torikaupasta, myös tapahtumista. Vanhan ajan markkinoillakin oli muutakin ohjelmaa kuin kaupankäyntiä. Mikkelillä on myös pitkä perinne toritapahtumissa, Ravusta ja Muikusta lähtien.

Kesäisistä kaupunkifestivaaleista tulee koko ajan suositumpia kaikkialla Suomessa. Syyt on helppo löytää.

Keskustaan sijoittuvat tapahtumat ovat helposti saavutettavia, telttoihin sijoitettuina säävarmoja ja tarjoavat yleensä ohjelmaa, joka kelpaa monelle.

Ravintolapalveluihin yleisimmin yhdistettyinä ne vetoavat myös väkeen, joka ei enää viihdy perinteisessä festivaaliympäristössä.

Mikkelin kesässä on hyvin tilaa ydinkeskustan kaupunkitapahtumalle. Samoin joulutori alkaa olla vakiinnuttamassa asemaansa.

Mikkelin torilla on usein aika hiljaista vilkkaimpien sesonkien ulkopuolella. Uudenlaisillekin tapahtumakonsepteille torilla olisi tilaa, muulloinkin kuin kesäisin ja joulun aikaan.

Anssi Mehtälä
anssi.mehtala@lansi-savo.fi