Pääkirjoitus: Hallitus myöhentää sote-uudistusta taas vuodella

Hallitus antoi eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle vastineen, jossa se esittää muutoksia sote-uudistuksen valinnanvapauteen ja budjetointiin. Aikaisempi esitys ei täysin kelvannut eduskunnan perustuslakivaliokunnalle, joka löysi siitä kansalaisten oikeuksiin liittyviä ongelmia.

Vastine aiheutti etukäteen paljon porua eduskunnassa. Oppositiopuolueet paheksuivat menettelyä, koska se vei heiltä mahdollisuuden käsitellä asiaa täysistunnossa. Ne pitivät sitä myös salailuna, koska vastine toimitettiin vain valiokunnan jäsenten tietoon. Porusta jäi lopulta vähän villoja, sillä vastineen sisältö tuli julki varsin pian. Menettelyllä hallitus ilmeisesti halusi vain oikoa mutkia käsittelyn nopeuttamiseksi.

Hallitus esittää nyt, että soten valinnanvapaus otettaisiin käyttöön vuoden 2022 alusta. Se on paljon myöhemmin kuin alun perin suunniteltiin, mutta kelvannee myös kokoomukselle, sillä muuten koko uudistus voisi vaarantua.

Toisaalta hallitus näyttää panevan toivonsa siihen, että maakunnat alkavat toteuttaa valinnanvapautta jo aikaisemmin. Ylen saamien tietojen mukaan maakunnat suhtautuvat ajatukseen epäillen, vaikka valmistelut ovatkin jo pitkällä. Nopeampi aloittaminen vaatisi sote-lakien hyväksymistä ja maakuntavaalien pitämistä kireällä aikataululla, mitä ei pidetä realistisena.

Uudessa mallissa hallitus esittää kriteerejä tiukan menokehyksen ylittämiseksi sekä pyrkii kiertämään vaatimuksen EU-ilmoituksesta. Myöhemmin selviää, riittävätkö nämä muutokset perustuslakivaliokunnalle, jonne lakipaketti palaa ennen sen lopullista hyväksymistä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi