Pääkirjoitus: Työpaikkoja uusilla konsteilla — Aktiivimalli kuopataan mutta uuden hallituksen työllistämiskeinoja vasta valmistellaan

Aktiivimalli kuopataan vuodenvaihteessa. Eduskunta päätti viime viikolla kumota Juha Sipilän (kesk.) hallituksen parjatun työllistämiskonstin.

Keppi ja porkkana -akselilla aktiivimalli sijoittui vahvasti keppi-osastolle. Sen ideana oli kannustaa työttömiä työnhakuun etuuksien leikkauksen uhalla, jos työnhakuaktiivisuus ei riitä. Porkkanana tässäkin mallissa toki oli mahdollisuus työllistymiseen, mutta kriitikot epäilivät synnyttääkö tämä oikeasti uutta työtä.

Kansan parissa aktiivimallista tuli kirosana. Työmahdollisuuksissa on isoja alueellisia eroja, eikä kaikissa tapauksissa töitä löydy, vaikka miten olisi aktiivinen. SAK järjesti talvella ison mielenosoituksen mallia vastaan.

Tutkijatkin koittivat selvittää, oliko mallilla lopulta merkittäviä vaikutuksia. Se huomattiin, että työttömät kyllä hakeutuivat entistä enemmän käyttämään työvoimatoimiston työnhakupalveluita. Varsinaisen työllistymisen osalta vaikutukset olivat epäselvempiä.

Aktiivimalli jäi lyhytaikaiseksi kokeiluksi, ja harva sitä sellaisenaan jää ikävöimään. Sipilän hallitusta voi kuitenkin kiitellä aidosta yrityksestä työllistämisen hyväksi. Sen kaudella maan työllisyysaste myös nousi hyvälle tasolle. Osin tässä olivat takana taloussuhdanteet, mutta vaikkapa kiky-sopimuksella ja ehkä aktiivimallillakin oli oma vaikutuksensa.

Sipilän hallituksella oli kahnauksia ay-liikkeen kanssa. Ainakin teoriassa nykyisellä hallituspohjalla kuvittelisi olevan helpompaa työelämän ja työmarkkinoiden uudistamisessa. Käytännössä tilanne voi olla toinen, jos vasemmistopuolueet antavat ay-liikkeelle veto-oikeuden epämieluisiin muutoksiin.

Sanna Marinin (sd.) hallituksen ohjelmassa on kunnianhimoiset tavoitteet 60 000 uudesta työssäkäyvästä. Nyt odotellaan sen malleja ja konkreettisia tekoja.