Pääkirjoitus: Kannatusmittaukset ennakoivat jatkoa jytkylle

Perussuomalaiset on Ylen torstaisen kannatusmittauksen mukaan Suomen suurin puolue.

Perussuomalasten kannatus oli kyselyssä 20,9 prosenttia. Alkuvuodesta lähtien suurimman puolueen paikkaa hallussaan pitänyt SDP sai 20,6 prosentin kannatuksen.

0,3 prosenttiyksikön ero menee toki virhemarginaaliin, joka on kyselyssä isojen puolueiden kohdalla 1,9 prosenttiyksikköä suuntaan tai toiseen.

Joka tapauksessa viime kuukausien aikana Ylen ja Helsingin Sanomien julkaisemat puolueiden kannatusmittaukset kertovat samanlaista sanomaa.

Kilpailu kahden suurimman puolueen välillä on kiristynyt entisestään.

Tiukan kärkikaksikon takana on selvempää: kokoomus on kannatusmittauksissa ja oppositiopolitiikassaan jäänyt sivusta huutelijan asemaan.

Jos sama meno jatkuu ensi vuonna, puolueväki ei pitkään katsele puheenjohtaja Petteri Orpoa. Tilanne on samanlainen kuin joukkueurheilussa: kun koko joukkuetta ei voi vaihtaa, vaihdetaan johtaja.

Oppositiossa on totuttu siihen, että kannatus lähtökohtaisesti kasvaa. Perussuomalaisilla tämä on toteutunut, kokoomuksella ei.

Helppoa ei ole keskustallakaan. Kuntavaaleihin on 4,5 kuukautta, ja puolueen kannatus matelee Ylen kyselyssä 12,1 prosentissa.

Uusi puheenjohtaja Annika Saarikko ei ole saanut aikaan pikaista korjausliikettä puolueen kannatuskäyrään. Syyskuun alussa tapahtunut puheenjohtajan vaihto Katri Kulmunista Saarikkoon on nostanut puolueen kannatusta Ylen luvuissa vaivaiset 0,8 prosenttiyksikköä.

Suurta osaa keskustaväestä risonee yhä se, että puolue lähti demareiden johtamaan hallitukseen. Tähän kipupisteeseen täsmäapua antanee vain hallituksen jättäminen.

Jos eduskuntavaalit pidettäisiin ensi keväänä, hallituksen pääministeriksi olisi tarjolla joko Sanna Marin (sd.) tai Jussi Halla-aho (ps.).

Huhtikuussa on kuitenkin vain kuntavaalit. Perussuomalaiset voi kannatuskyselyjen perusteella odottaa uutta jytkyä.