Pääkirjoitus: Sahainvestointi luo uskoa

Metsä Groupin ilmoitus suuresta sahainvestoinnista muistutti siitä, että elämä jatkuu koronan jälkeenkin. Ja siitä, mistä Suomi elää.

200 miljoonan euron sahalaitos nousee länsirannikolle. Eteläsavolaisittainkin hankkeesta voi iloita, sillä sahalinjan Raumalle toimittaa mäntyharjulainen perheyritys Veisto Oy. Yli 200 ihmistä työllistävä Veisto myy suuren osan tuotannostaan maailmalle. Valinta huippumodernin sahan tekniikan toimittajaksi kertoo, että tuotteet ja osaaminen ovat Veistossa kunnossa.

Metsä Groupin mukaan sahainvestointi on Suomen kautta aikain suurin lajissaan.

Metsäteollisuuden investoinneissa suurimman huomion ovat viime vuosina saaneet miljardiluokan sellu- ja biotuotetehtaat. Sahaaminen ei mielikuvissa ole yhtä jännittävää kuin uudenlaisten biotuotteiden kehittäminen. Myös sahalaitoksissa voidaan kuitenkin hyödyntää uusinta tietotekniikka.

Metsä Group kertoo, että Rauman uudella sahalla esimerkiksi konenäön ja tekoälyn hyödyntäminen prosessin eri vaiheissa viedään aivan uudelle tasolle. Vastaavaa teknologiaa ei ole käytössä missään muualla sahateollisuudessa.

Kun metsäteollisuus on viime vuosina takonut huipputuloksia, sahat ja ylipäänsä mekaaninen metsäteollisuus ovat jääneet buumissa vähän sivurooliin. Katteet ja voitot ovat olleet vaatimattomia sellun huippuhintoihin verrattuna.

Kokonaisuuden kannalta myös tukkipuu ja sen jalostaminen ovat kuitenkin aivan ytimessä. Siitä metsänomistajatkin suurimman tilin tekevät. Kuitupuuta ei saa metsästä ilman tukkia ja päinvastoin. Tästä muistutti myös Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä: ”Mekaanisen metsäteollisuuden rooli on erittäin tärkeä ja sielläkin on löydettävä keinot suorituskyvyn merkittävään parannukseen.”

Myös Etelä-Savossa tämä ajattelu näkyy jo käytännössä, kuten vuosi sitten käyttöön otettu Punkaharjun kertopuutehdas muistuttaa.