Pääkirjoitus: Koronavirus ei pysäyttänyt yo-kirjoituksia

Syksyn ylioppilaskirjoitukset jatkuvat tänään keskiviikkona pitkän englannin kokeella. Koronavirus toi Mikkelissä ylioppilaskirjoituksiin lisäjännitystä.

Mikkelissä yli 30 ylioppilaskokelasta on altistunut kokeen alla virukselle, ja heidät on määrätty karanteeniin. Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri arvioi viime viikolla, että karanteenissa olevien kirjoitusten hoitaminen erityisjärjestelyin on "hyvin vaikeaa, lähes mahdotonta".

Lähes mahdoton tehtäväkin on tehtävissä. Purkamista odottavan Urpolan koulun liikuntasalissa maanantaina aloitetut yo-kirjoitukset osoittavat, että paljon on kiinni siitä asenteesta ja yhteistyökyvystä, jolla asioita aletaan hoitaa.

Kokeen pitämiselle löytyi sopiva tila erillään muista. Kokelaat saapuvat paikalle autoilla porrastetusti, noudattavat turvavälejä, kantavat mukanaan käsidesiä. Myös valvojat noudattavat tiukkoja turvallisuusohjeita.

Monimutkaisten järjestelyiden hoitaminen on vaatinut venymistä sekä rehtorilta että opettajilta. Järjestelyitä suunnittelemassa on ollut keskeisesti myös soteyhtymä Essote, jonka roolia lukion rehtori on vuolaasti kiitellyt.

Globaalissa koronakriisissä mikkeliläisabien kirjoitukset ovat pieni sivujuonne. Niille nuorille, jotka kirjoituksiin osallistuvat, kyse on kuitenkin ainutlaatuisesta tapahtumasta, johon he ovat valmistautuneet toistakymmentä vuotta peruskoulussa ja lukiossa.

Mikkelin seutu on saanut viimeisen reilun viikon ajan kielteistä huomiota yhtenä Suomen koronakeskuksista. Hienoa, että isojen paineiden ja kasvavien tartuntamäärien keskellä kaupungista lähtee myös myönteistä viestiä hyvästä tahdosta, ammattitaidosta ja paneutumisesta.