Pääkirjoitus: Vihreä väki juhlii Porissa — Veli Liikanen nousi merkittävään asemaan puoluesihteeriksi

Vihreät kokoontui viikonlopuksi Poriin juhlatunnelmissa. Iso vaalivoitto ja nousu hallitukseen ymmärrettävästi nostivat fiiliksiä.

Vielä syksyllä puolue eli vaikeita aikoja puheenjohtajakysymysten vuoksi. Sen jälkeen tilanne on vakiintunut. Yksi osoitus tästä oli Maria Ohisalon valinta puolueen johtoon ilman vastaehdokasta.

Puoluekokouksessa kehuttiin uuden hallituksen ohjelmaa muun muassa ilmastopolitiikan osalta. Kannattaa silti muistaa, että ympäristökysymyksissäkin hallitus on sisäisesti jakaantunut.

Juhlan jälkeen koittaa arki. Vihreät tietävät omasta historiastaankin, ettei hallitustyö ole helppoa. Ohjelmaan kirjatuista hyvistä tavoitteista pitää tinkiä ja taistella vielä moneen kertaan, kunhan hallitustaival jatkuu ja talouden realiteetit painavat päälle.

Valintansa jälkeen Ohisalo linjasi että ilmastonmuutoksen ja köyhyyden torjunta ovat politiikan tärkeimpiä tehtäviä. Vihreiden puheenjohtajalle kyse on lähinnä itsestäänselvyydestä. Yllätys ei ollut sekään, että Ohisalo asemoi puolueensa tiukasti suhteessa maahanmuuttokriittisiin oikeistopopulisteihin. ”En pelkää natseja enkä trolleja”, Ohisalo lausui.

Tuore sisäministeri otti kantaa myös sisäiseen turvallisuuteen, jonka suurimmaksi uhkaksi hän nosti syrjäytymisen. Sosiaalipolitiikka on hänestä myös parasta turvallisuuspolitiikkaa, mikä on tuttua puhetta köyhyystutkijalta. Samaa viestiä Ohisalo kerto viime kesänä Mikkelissäkin puhuessaan Päämaja-symposiumissa.

Vihreiden henkilövalinnoista suurin jännitys oli pois, kun puheenjohtajavaalia ei käyty. Äänestämään toki päästiin. Mikkelin ja Etelä-Savon kannalta erinomaisen asia oli mikkeliläisen kaupunginvaltuutetun ja nuorisotutkijan, Veli Liikasen nousu puoluesihteeriksi.

Paikka keskeisen hallituspuolueen sisärenkaassa puoluesihteerinä on eteläsavolaisittain ollut harvinaista herkkua. Edellinen mikkeliläinen puoluesihteeri oli Veli Liikasen setä Erkki Liikanen 1980-luvulla.