Pääkirjoitus: Huimaavien lukujen budjetti

1,4 miljardia euroa koronatesteihin. Se on huimaava summa. Jos raha jaettaisiin tasan, se tekisi 250 euroa jokaiselle suomalaiselle. Tässä on kuva siitä, millaisessa tilanteessa hallitus ensi vuoden talousarvoista päättää.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) muistutti tiedotustilaisuudessa aivan oikein siitä, että koronavirusepidemian hallinta on myös aivan keskeisesti talouspolitiikkaa. Suomen talous ja suomalaiset yritykset eivät kestä sitä, että Suomi joudutaan sulkemaan koronan vuoksi. Panostukset testaamiseen ovat suuria mutta välttämättömiä.

Paha kyllä kotimaassa tehtävät toimet eivät tässä riitä. Koska taloutemme on viennistä riippuvainen, paljon on kiinni myös siitä, miten tautia taltutetaan muualla.

10,8 miljardia euroa. Se on budjetin alijäämä. Näin paljon tarvitaan uuttaa velkaa menoista selviämiseen. Summa kasvoi valtionvarainministeriön elokuisesta budjettiesityksestä vielä noin neljällä miljardilla eurolla. Luku selittänee myös sitä, miksi budjettiriihi oli hallituspuolueille ennakoitua helpompi.

Sinällään alijäämäiset budjetit ovat tässä tilanteessa perusteltuja. Sitä voi yhtä perustellusti kysyä, onko valtion pysyvien menojen korotukset tässä tilanteessa välttämättömiä. Yhtenä esimerkkinä oppivelvollisuuden pidentäminen.

Kun alijäämä on näin suuri, mielellään sitä olisi kuullut konkreettisempia päätöksiä myös rakenteellisista uudistuksista ja hallituksen työpaikkalupausten täyttämisestä.

90 miljoonaa euroa. Sen verran hallitus lupasi useamman vuoden aikana Saimaan kanavan sulkujen pidentämiseen. Etelä-Savon ja Mikkelin seudun kannalta tämä oli konkreettisin alueelle suoraan kohdistuva määräraha.

Saimaan rahtiliikenteen tulevaisuudelle päätös on merkittävä, mutta monen muunkin kohteen osalle oli odotuksia.

Alueen kuntien kannalta lupaukset peruspalveluiden valtionosuuksien kasvattamisesta ja koronamenojen korvaamisesta ovat toki myös tervetulleita.