Pääkirjoitus: Muuttoautoilla on väärä suunta – Maakunnan ilmapiiriin ja maineeseen voi vaikuttaa meistä jokainen

Suomessa syntyvyys on alemmalla tasolla kuin koskaan Tilastokeskuksen mittaushistoriassa. Ilman maahanmuuttoa Suomi tyhjenisi.

Sama ongelma vaivaa Etelä-Savoakin. Täällä tilannetta pahentaa se, että nuoresta päästä väestöä muuttaa maakunnasta pois. Paluumuutto ei vuotoa korvaa. Näin väkiluku vähenee ja keski-ikä kasvaa.

Pelkästään vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana Etelä-Savo menetti  Ilmuuttotappiona 308 henkeä. Määrä on suurempi kuin missään muussa maakunnassa.

Mikkelin seudulla ja maakunnassa tuoreet tilastot eivät tunnu juuri hetkauttavan. Täällä on jo vuosikymmeniä totuttu siihen, että onpa kyse millaisesta väestötilastosta tahansa, maakunta löytyy häntäpäästä.

Jos kehityksen kääntämiseen olisi helppo konsti, se olisi jo kokeiltu. Ihmelääkettä ei kuitenkaan ole, sillä alueen vetovoima koostuu monesta pienestä yksittäisestä asiasta.

Ehkä keskeisin yksittäinen tekijä on työpaikat ja sitä kautta talouskasvu. Tähän viittasi myös maakunnallisen osuuspankin toimitusjohtaja Jari Himanen tulohaastattelussaan. ”Etelä-Savossa pitää lyödä nyt viisaita päitä yhteen ja toimia yhdessä kaikin voimin sen eteen, että rakennetaan mahdollisuuksia työllistymiseen.”

Myös pehmeämpiä vetovoimatekijöitä on, eikä Mikkelin seudun tilanne niiden valossa ole mitenkään toivoton. Meillä on hyvät väylät pääkaupunkiseudulle, metsävaroja, järviä, luontoa. Ei täällä ole pöllömpää elää.

Myös alueen ilmapiiri ja maine vaikuttavat vetovoimaan. Tässä meillä on tekemisen paikka. Siinä mielessä tehtävä on helppo, ettei se ole kiinni muista kuin itsestämme. Siinä mielessä tehtävä on vaikea, että juuri meidän se pitää itse tehdä.