Pääkirjoitus: Uusia asuntoja tehdään taas

Mikkelin kaupunkikuvassa näkyy positiivista toimeliaisuutta. Asuinkerrostaloja nousee moneen paikkaan — vanhan hautausmaan kupeeseen, radan varteen, Urpolaan. Jonkin sortin buumista on kyse.

Mikkelin kaupunkikuvassa näkyy positiivista toimeliaisuutta. Asuinkerrostaloja nousee moneen paikkaan — vanhan hautausmaan kupeeseen, radan varteen, Urpolaan. Jonkin sortin buumista on kyse.
Sama ilmiö on nähtävissä myös koko maassa.
Rakennusteollisuus ry on nostanut arvioitaan rakennettavien asuntojen määrästä. Paikoitellen se puhuu jopa myyjien markkinoista, kun huonoina vuosina patoutunut tarve asunnon ostoon purkaantuu.
Mikkelissä rakentajat kertovat, että asunnoille löytyy kysyntää. Kynnys työmaiden aloittamiselle on yhä korkea, mutta ostajia löytyy, kun keski-ikäiset ja vanhemmat vaihtavat omakotitaloelämän helpompaan keskusta-asumiseen. Rakennusyhtiöiden usko tuntuu vahvalta. Jos suunnitelmat toteutuvat, kaupunkiin syntyy muutamassa vuodessa satoja uusia kerrostaloasuntoja.
Rakentaminen on kaupungin elinvoimalle jo sinällään iso asia. Se tuo työtä ja kertoo uskosta tulevaan. Joku voi miettiä, miksi uusia asuntoja tarvitaan, kun maakunnan väkimäärä ei ole ainakaan kasvussa. Kyse on toisaalta väestörakenteen, toisaalta elämäntapojen muutoksesta. Vanheneva väestö hakeutuu isompiin keskustoihin parempien palveluiden ääreen.
Mikkelin seudulla iso kuva on sellainen, että Mikkelin kaupungin väkiluku pysyy suunnilleen ennallaan ja muualla asukasluku tasaisesti vähenee. Mikkeli saa jatkuvasti muuttovoittoa naapurikunnista. Toisaalta perälauta vuotaa, kun etenkin nuorempi väki lähtee etelään opiskelemaan tai töihin.
Mikkelin kannalta muuttoliike ja uuden rakentaminen näyttää vielä lukujen valossa myönteiseltä. Kestävämmälle pohjalle rakentaminen ja asuntojen arvon kehitys saataisiin, jos väestökehitykselle voitaisiin jotain. Vetovoima ja työpaikat ovat vastaus tähänkin.

Timo Laitakari
timo.laitakari@lansi-savo.fi

Osallistu keskusteluun

Länsi-Savo