Pääkirjoitus: Synnit ja anteeksianto — Politiikassakin armo edellyttää katumusta

Tehtyä ei saa tekemättömäksi. Vanhat synnit muistetaan ja niihin palataan — ainakin politiikassa. Pääsiäisen alla on käyty keskustelua erityisesti perussuomalaisten Jussi Halla-ahon vanhoista kirjoituksista, joissa hän ottaa värikkäästi kantaa muun muassa islamiin sekä maahanmuuttajiin ja heihin suvaitsevasti suhtautuviin naisiin.

Esiin nousi myös uutta tietoa demareiden uuden kansanedustajan Hussein al-Taeen vanhoista kirjoituksista, jotka toivat maltillisena rauhanrakentajana tunnetun al-Taeen julkikuvaan ison särön.

Etenkin somessa on muisteltu myös Antti Rinteen (sd.) ay-johtajana saamia sakkoja. Keskustan puheenjohtajapelin alettua Antti Kaikkosen Nuorisosäätiö-sotkusta saama tuomio on pullahtanut pintaan.

Johtavien poliitikkojen vanhoilla teoilla on merkitystä. Puoluejohtajat ovat potentiaalisia ministereitä, ehkä pääministereitäkin. Heidän menneisyytensä on olennainen asia, kun arvioidaan heidän uskottavuuttaan korkeissa tehtävissä.

Hallitusta muodostettaessa Rinne on nostanut esiin erot SDP:n ja perussuomalaisen ihmiskäsityksissä. Tässä hän viittaa muun muassa Halla-ahon teksteihin.

Johtavien poliitikkojen vanhoilla teoilla on merkitystä. Puoluejohtajat ovat potentiaalisia ministereitä, ehkä pääministereitäkin.

Halla-ahon kiistanalaisimmat kirjoitukset ovat vuosien takaa, ajalta jolloin hän ei ollut näkyvä poliitikko. Onko reilua ja relevanttia vedota tällaisiin? Tästä voi olla monta mieltä. Joka tapauksessa Halla-aho voisi halutessaan ottaa selkeästi etäisyyttä menneeseen ja kertoa, millä tavalla hänen ajattelunsa on muuttunut.

Politiikassakin synnit voidaan unohtaa. Yleensä se kuitenkin edellyttää jonkinlaista katumusta tai vähintäänkin asioiden avointa läpikäyntiä ja arviointia. Nyt Halla-aho pontevasti kieltäytyy tällaisesta. Torstain tiedotustilaisuudessa asiasta kysyneeltä toimittajalta vietiin mikrofoni kädestä.

Poliittisesti Halla-ahon toiminta lienee järkevää. Tokkopa hallitustie demareiden kanssa siitä urkenisi — jos nyt Halla-aho sitä edes haluaa. Toisaalta omat kannattajat tuskin vanhoja puheita kovin suurin synteinä pitävät.