Pääkirjoitus: Muuttoauto tuo elämää ja ideoita – Alkuvuoden muuttovoitto maakunnassa herättää toiveita

Korona ei ole vähentänyt ihmisten tarvetta vaihtaa asuinpaikkaa. Alkuvuonna Suomen sisällä 128 000 ihmistä muutti kunnasta toiseen. Se on pari prosenttia enemmän kuin edellisvuonna tammi-kesäkuussa.

Eteläsavolaisittain ilahduttavasti aika moni halusi muuttaa nimenomaan tänne. Pitkästä aikaa maakuntaan muutti enemmän ihmisiä kuin täältä pois. Isosta muuttovoitosta ei vielä puhuta, mutta yksittäisten kuntien osalta merkitys voi olla tuntuva. Esimerkiksi Savonlinnan muuttovoitto oli puolessa vuodessa 127 henkeä, ja valtaosa alueen maaseutukunnista jäi muutoissa plussalle.

Mikkelissä koettiin 85 hengen muuttotappio, mutta tätäkin lukua voi pitää lähes voittona viime vuosien karmeiden miinusten jälkeen. Vielä 2019 Mikkelistä hävisi muuttojen seurauksena yli 600 asukasta.

Ulkomailta – valtaosin EU:n ulkopuolelta – tapahtuva maahanmuutto on lisännyt Etelä-Savon muuttovoittoa.

Korona-aikaan puheet maaseudun ja ylipäänsä pääkaupungin ulkopuolisen Suomen vetovoimasta ovat lisääntyneet. Moni on muistanut, että väljyys, turvallisuus ja luontoarvot voivatkin olla tärkeitä tekijöitä asuinpaikan valinnassa.

Väestötilastoja katsellessa ei kannata harhautua uskomaan, että muutaman kuukauden luvuista pystyisi päättelemään pidempiä trendejä. Kausivaihtelut ovat tavallisia ja yksittäiset tapahtumat saattavat heilauttaa kunnan lukuja. Koronan kaltainen ennen näkemätön kulkutauti vaikeuttaa johtopäätösten tekemistä entisestäänkin.

Uusi koronan tuoma muuttuja ihmisten elämänvalinnoissa on etätyön rivakka yleistyminen. Kevät osoitti, että töitä voi tehdä tehokkaasti muuallakin kuin Helsinkiin sijoitetulla konttorituolilla.

Maakuntien houkuttelevuus kasvanee, jos ei vakituisena asuinpaikkana, niin ainakin osa-aikaisena. Onko meillä valmiudet vastata tähän kysyntään? Riittääkö houkuttelevia tontteja ja taloja? Löytyykö tarpeeksi hyvät nettiyhteydet? Olemmeko kiinnostuneita ja aktiivisia?