Pääkirjoitus: Köyhänkin pitää rakentaa — Mielen ja kuntoutuksen talo on järkevä investointi, kunhan toiminta tehostuu suunnitellusti

Essoten valtuusto hyväksyi keskiviikkona niin sanotun mielen ja kuntoutuksen talon rakentamisen Mikkelin keskussairaalan yhteyteen. Investoinnin arvo on yli 40 miljoonaa euroa. Rakentaminen alkaa keväällä, ja valmista pitäisi olla 2022. Edellytyksenä toki, että vielä ministeriö rakentamisen hyväksyy.

Talosta muodostuu lähes 300 ihmisen työpaikka, jonne tulee noin sata uutta vuodeosastopaikkaa. Rakennukseen keskitetään eri puolilla kaupunkia olevia mielenterveys- ja päihdehoitopalveluita sekä entiset Kyyhkylän kuntoutuspalvelut.

Valtuuston ei tarvinnut äänestää rakentamisesta, mutta vilkkaan keskustelun asia herätti. Hanketta on myös kritisoitu, sillä Essoten ja omistajakuntien talous on niin tiukalla, ettei isoon investointiin olisi oikeastaan varaa.

Lopulta päätöksessä taisi olla kyse siitä, ettei ole varaa olla rakentamatta. Nyt puhutaan lakisääteisistä palveluista, jotka pitää toteuttaa joka tapauksessa. Jos palvelut hoidetaan itse ja tehokkaasti, hintalappu on pienempi kuin ostopalveluna olisi.

Virkamiesvalmistelussa hanketta perustellaan mittavilla tehostamismahdollisuuksilla. Köyhälläkin pitää olla varaa sellaisiin investointeihin, jotka parantavat tehokkuutta ja tuovat säästöä tulevista toimintamenoista. Ulkopuolisten on mahdoton arvioida laskelmien realistisuutta, mutta nyt luottamushenkilöiden on valvottava, että säästöt myös toteutuvat ja menopaine tulevaisuudessa helpottaa.

Tiukassa taloustilanteessa nimenomaan euroissa mitattavat perustelut usein korostuvat. Pohjimmiltaan tällaisissa investoinneissa on kuitenkin kyse inhimillisistä arvoista ja ihmisten oikeudesta hyvään hoitoon.

Vaikka seudulla väki vanhenee, hoidon ja huolenpidon tarve ei ole vähenemässä.