Pääkirjoitus: Sotaharjoituksista tiedottaminen petti pahasti

Yhdysvaltain puolustusvoimien harjoitukset Suomessa eivät kenties ole viesti Venäjälle, mutta sellaiseksi ne voidaan tulkita.

Suomen ja Venäjän yhteinen pitkä raja tekee maastamme poikkeuksellisen valtion muuhun Eurooppaan ja maailmaan verrattuna. Yhdysvaltain puolustusvoimien harjoitukset Suomessa eivät kenties ole viesti Venäjälle, mutta sellaiseksi ne voidaan tulkita.
Tosiasia on kuitenkin se, että Yhdysvallat on lisännyt harjoitteluaan Euroopassa. Suomen ja Venäjän yhteinen pitkä raja tekee maastamme poikkeuksellisen valtion muuhun Eurooppaan ja maailmaan verrattuna. Yhdysvaltain puolustusvoimien harjoitukset Suomessa eivät kenties ole viesti Venäjälle, mutta sellaiseksi ne voidaan tulkita.
Tosiasia on kuitenkin se, että Yhdysvallat on lisännyt harjoitteluaan Euroopassa. Olisi naiivia kuvitella, että sitä ei tulkittaisi naapurissa ja Suomessakin. Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mukaan Suomi on poiminut sellaisia yhteistyötarjouksia, joista on hyötyä Suomen puolustuskyvylle. Suomen uskottavasta puolustuskyvystä on syytäkin olla kiinnostunut.
Kun Yhdysvallat järjestää Suomessa useat sotaharjoitukset peräkkäin, asiaa ei voi olla yhdistämättä Suomen ja muun Euroopan turvallisuusympäristön muuttumiseen ja Venäjän asenteeseen. Suomen ja Yhdysvaltojen puolustusyhteistyöhön liittyvät harjoitukset ovat kuitenkin normaalia ja hyväksyttyä toimintaa, ja sellaisina niitä olisi voinut pitääkin ilman vaikutelmaa salailusta.
Kummallista onkin se, että harjoituksista tiedottaminen on jälleen epäonnistunut. Eduskunnan tai puolustusvaliokunnan ei pitäisi kuulla tämänkaltaisista asioista median välityksellä. Asiasta noussut häly on omiaan aiheuttamaan epätietoisuutta siitä, mitä harjoituksilla halutaan viestiä.
Lehtihaastattelussa puolustusministeri Niinistö totesi kokemuksistaan edelliseltä vaalikaudelta, että puolustusvaliokunnassa sai tietoa varsinkin, jos osasi kysyä. Tuollainen lähtökohta ei ole mistään kotoisin.
Ei saa syntyä myöskään epäilystä siitä, että Suomen korkein johto olisi millään lailla tietämätön tilanteesta.

Tiina Ojutkangas

Tiina Ojutkangas