Pääkirjoitus: Vauhti tuo aina virheitäkin

Viikolla on käyty vihaista keskustelua koronan vuoksi maksettavista yritystuista. Kovimpiin huutajiin keskittymällä voi päätyä käsitykseen, että kaikki on mennyt pieleen.

Mikkelin näkökulmasta kohu tuntuu kummalliselta. Etelä-Savossa tukea saaneiden listoilla ei loista sometähtiä tai tv-persoonia vaan tuttuja pk-yrityksiä. Raha näyttää menneen siihen, mihin tarkoitettukin: toiminnan kehittämiseen ja koronan tuomasta kassakriisistä selviämiseen.

Tukia ovat jakaneet ely-keskus, Business Finland ja kaupunki. Kaikki tarvitsevat eivät toki ole päätöstä vielä saaneet. Vauhdilla pystyyn polkaistu avustusapparaatti näyttää silti toimineen.

Suurin poru on koskenut Business Finlandin myöntämiä tukia. Yksittäisiä yrittäjiä on nostettu tikun nokkaan, kun on arveltu, ettei näillä ole tarvetta kriisirahoitukselle.

Arvostelullekin toki on sijansa. Business Finlandia haukkuessa osoite vain on väärä. Lain ja tehtävänsä mukaan se ei voi jakaa tukea muuhun kuin kehittämiseen. Jos tukikohteet on valittu oikein, Business Finlandin nyt tekemät päätökset kantavat hedelmää joskus kriisin päätyttyä.

Valtion ja hallituksen kannalta perusongelma koko sopassa on kiire. Ei nimittäin ole olemassa mitään valmista järjestelmää, jonka kautta rahaa voitaisiin nopeasti, laillisesti ja oikeudenmukaisesti kohdentaa juuri niille yrittäjille, jotka sitä tarvitsevat. Kun Business Finland valikoitui koronarahan kanavaksi, perusteena oli nopeus.

Etelä-Savon ely-keskuksen johtaja Juha Pulliainen kiteytti Länsi-Savon haastattelussa (LS 22.4.), että ”kahdensuuntaisessa paineessa” voi syntyä myös sutta ja sekundaa. Kun siis pitää saada paljon tuloksia tavattoman kireässä aikataulussa, mahdollisuus yksittäisten rahoituspäätösten virheellisyyteen kasvaa.

Sääntö on yleistettävissä myös hallituksen toimintaan: kun pitää reagoida muutamassa päivässä, monimutkaiseen ongelmaan, ei pidä ihmetellä, ettei mene kerralla ihan nappiin.

Hallitus kertoi perjantaina, miten aikoo korjata tukijärjestelmää. Kun valmisteluaikaa on ollut enemmän, osumatarkkuudeltakin on nyt lupa odottaa enemmän.