Pääkirjoitus: Valtio kuulkoon kansaansa

Valtio voisi parhaiten edistää työllisyyttä turvaamalla koulutusmahdollisuudet eri puolilla maata.

Ylen Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan neljä viidestä suomalaisesta haluaa valtion turvaavan palvelut niin, että koko Suomi pysyy asuttuna.

Otsikoissa kyselyn tulos on jostain syystä muuttunut sellaiseen muotoon, että maa on pidettävä asuttuna valtion tuella: ”Valtio maksaa viulut”.

Kansa vastustaa meneillään olevaa keskittymiskehitystä.

Asian ydin on, että kansa vastustaa meneillään olevaa keskittymiskehitystä. Valtion soisi kuulevan kansaa.

Maan asuttuna pysymistä eivät kuitenkaan ratkaise palvelut vaan se, että kaikkialla on töitä.

Toki olisi tärkeää, että valtio säilyttäisi eri puolilla maata valtion työpaikat ja palvelut, joita se nyt keskittää maakuntakeskuksiin ja pääkaupunkiseudulle. Edullisemman hintatason seuduilla toimiminen saattaisi jopa säästää valtion rahoja.

Työllisyyttä valtio voisi parhaiten edistää turvaamalla koulutusmahdollisuudet eri puolilla maata. Nyt sen sijaan valtion ratkaisuilla ajetaan niin ammattikoulutusta kuin korkeakoulutustakin keskittymään.

Kun opiskelumahdollisuuksia jollakin seudulla ei ole, ei siellä kohta ole osaamistakaan. Kun ei ole osaamista, ei tule yrittäjiä, yrityksiä eikä työpaikkoja.

Yritysinvestointeja jarruttaa paikoin pahasti kiinteistöjen vakuusarvon aleneminen, joka johtuu asukaskadosta. Tämän kehityksen suunnan valtio voisi kääntää muuttamalla ensiapuna Finnveran takaus- ja lainoitusperiaatteita riskiä ottavampaan suuntaan.

Viuluja valtiolle voi tulla maksettavaksi, jos kunnat ja maakunnat tarvitsevat lisäapua kunnallisten palvelujen järjestämiseen. Niihinkin kunnilla on paremmin varaa, jos kunnassa on veronmaksajia.

Liikenneyhteyksien kohentaminen on selvästi valtion maksettava viulu.

Uusimmat uutiset