Pääkirjoitus: Johtopäätösten aika on nyt — Mikkelin päätöksentekoa ei saa päästää halvaantumaan

Mikkelin päätöksenteko on takkuillut pitkään. Jo viime valtuustokautta leimasi riitely. Kuluvalle kaudelle asetettiin toiveita paremmasta, mutta nyt kun valtuusto on istunut rupeamansa puoleen väliin, voidaan todeta, että samojen solmujen kanssa yhä jähnätään.

Ongelmia on niin ilmapiirissä, luottamuksessa kuin työtavoissakin. Valtuusto näyttää kyvyttömältä ratkaisemaan niitä suuria talouden ja elinvoiman kysymyksiä, jotka välttämättä pitäisi hoitaa.

Maanantaina Mikkelin johtajuuskriisi sai uusia sävyjä. Kaupunkilehti uutisoi kaupunginhallituksen puheenjohtajan Markku Aholaisen (sd.) käyttäytyneen sopimattomasti ja päihtyneenä Lappeenrannassa pidetyssä yrittäjätilaisuudessa. Tilaisuudessa kaupunkia edustanut Aholainen käytti yrittäjistä halventavia ilmauksia, joita ei millään tavalla voi hyväksyä.

Maanantaina Aholainen valittiin jatkokaudelle kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Samassa valtuuston kokouksessa 30 valtuutettua kuitenkin teki aloitteen Aholaisen aseman ja luottamuksen arvioinnista.

Kun virallinen prosessi asiassa käynnistyy, se merkitsee kuukausia jatkuvaa tapahtumien vatvomista. Käytännössä tämä johtaa siihen, että Aholaisesta tulee ns. ”rampa ankkaa” ja kaupungin muu päätöksenteko uhkaa halvaantua pahimmillaan pitkälle syksyyn. Tällainen ei olisi kenenkään etu.

Markku Aholaisen olisikin syytä vetää tapahtuneesta nopeat johtopäätökset ja pyytää itse eroa. Kaupunginhallituksen puheenjohtajuus on luottamustehtävä. Juuri nyt luottamus on vähissä.

Sinällään Lappeenrannassa tapahtunut on inhimillisesti katsoen ymmärrettävää: joskus kontrolli pettää itse kullakin. Korkealle poliittiselle vallankäyttäjälle se ei kuitenkaan ole hyväksyttävää. Teoilla on seurauksensa.

Aholaisen tapauksessa erityisen ongelmallista on, kuinka hän itse näkee tapahtuneen. Hän toki pahoitteli valtuustollekin käytöstään, mutta samalla kiisti osan syytöksistä. Kun useat paikalla olijat kuvailevat asioita ja puheita kovin eri tavalla Aholaisen kanssa, luottamus hänen arvostelukykyynsä hapertuu entisestään.

Se on syytä todeta, että kaupungin päätöksenteon ongelmat eivät johdu yhdestä miehestä tai yhdestä puolueesta. Aholaisen väistyminen voisi kuitenkin olla alku jollekin paremmalle. Se tietenkin edellyttää oman toiminnan kriittistä arviota kaikissa ryhmissä.