Pääkirjoitus: Elinvoimaa myös kitukuukausille – Mikkelin keskusta kaipaisi uutta virtaa

Mikkelin ydinkeskustan elinvoima on säilynyt ennallaan. Näin kertoo Elävät kaupunkikeskustat ry:n tuore selvitys. Hyvä, ettei ole laskenut. Parantamisen varaa kuitenkin on. Sen voi jokainen huomata liikkuessaan kaupungilla.

Perjantaina julkaistu analyysi on tehty laskemalla kaupunkien ytimessä tyhjillään olevia liiketiloja ja lauantaisin auki olevia liikkeitä ja suhteutettu ne asukaslukuun. Mikkelin ydinkeskustassa on selvityksen mukaan vähemmän tyhjiä liiketiloja kuin missään muussa isossa tai isohkossa kaupungissa.

Siitä pitää toki iloita, kun pärjää vertailussa. Silmä kuitenkin kertoo, että Mikkelissäkin tyhjiä tiloja löytyy runsaasti. Jos ei ihan torin laidalta, niin heti korttelin tai kahden päästä.

Kuluttajakäyttäytymisen nopea muutos näkyy. Muutamassa vuodessa kauppaliikkeiden määrä on vähentynyt selvästi. Samaan aikaan katukuva on onneksi piristynyt uusilla kahviloilla ja ravintoloilla.

Mikkelin Graanissa hypermarketit kokeilevat juhannuksen alla ympärivuorokautista aukioloa. Kun kaupan rajoituksia on purettu, tämä on mahdollista. Muualla maassa jättimarketit ovat jo testanneet. Maakunnassa tämä on ensimmäinen kerta. Jos asiakkaat haluavat ostaa ympäri vuorokauden, kaupan pitää tarpeeseen vastata.

Jos muualla maassa joulu on kaupan alan vilkkain sesonki, täällä kiireisin kausi alkaa juhannuksesta.

Juhannuksen yöaukiolo kertoo paljon Mikkelin seudun ja koko maakunnan elämästä. Jos muualla maassa joulu on kaupan alan vilkkain sesonki, täällä kiireisin kausi alkaa juhannuksesta.

Hyvä heinäkuu voi kannatella yrityksiä läpi talven horroksen. Kesän matkailusesonki pitää hyödyntää ja sitä pitää vahvistaa. Kaupungin elinvoiman kannalta isoin työ olisi kuitenkin syksyn, talven ja kevään kitukuukausissa.