Pääkirjoitus: Sote-lakien osittainen hyväksyminen saattaa olla realistisin toteutumisvaihtoehto

Kun vielä perjantaina julkisuudessa pidettiin mahdollisena, että sote- ja maakuntalait saattavat sittenkin läpäistä eduskunnan ennen vaalikauden päättymistä, niin viikonlopun aikana tilanne kääntyi ympäri. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Annika Lapintien (vas.) hienosäädöksi luonnehtimat muutosvaatimukset kasvoivat asiantuntijoiden ja kansanedustajien arvioissa niin suuriksi, ettei niitä ehkä ehditä muutaman jäljellä olevan päivän aikana käsitellä.

Poliittinen hermoilukin on lisääntymässä ja hallituksen enemmistö hupenemassa. Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa istuva sinisten Vesa-Matti Saarakkala ilmoitti, ettei voi äänestää valinnanvapausmallin puolesta. Kaksi muutakin ryhmän edustajaa toi julki omat epäilynsä.

Eilen aamulla ryhmäkokouksensa pitäneet siniset vakuuttivat toisaalta kannattavansa sote- ja maakuntauudistusta, mutta toisaalta ilmoittivat hyväksyvänsä lopullisen mallin – jos siihen asti edetään – vielä uudessa kokouksessa eli jättivät takaportin auki. Olisikin temppu, jos hallituskumppaniensa avulla ministerinsalkkunsa pitäneet siniset kiittäisivät lopuksi kaatamalla hallituksen suurimman uudistuksen.

Hallitus antaa viimeiset vastauksensa muutosvaatimuksiin tänään. Vastauksista riippuu hyvin paljon, miten asia voi edetä. Aikapulan takia realistinen vaihtoehto voi olla uudistuksen osittainen läpivieminen, mihin kansanedustaja Ville Rydman (kok.) viittasi Ylen A-studiossa maanantaina. Kokoomus ei siinäkään tapauksessa halua luopua valinnanvapaudesta, joka on kaiken kiistelyn ytimessä. Ilman sitä ei maakuntauudistuskaan etene, mikä taas ei kelpaa keskustalle.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi