Pääkirjoitus: Alueiden toiveita pitää kuunnella – Mutta ei pelkästään niiden alueiden joilla on lähtöhaluja

Savon maakuntarajoista tehdään kahtena tulevana maanantaina päätöksiä monessa Etelä- ja Pohjois-Savon kunnissa. Kunnat saavat lausua kantansa hallituksen lakiluonnokseen sote- ja maakuntauudistuksesta.

Jostain syystä vastuuministeri Krista Kiuru (sd.) kirjoitutti lakiluonnokseen Itä-Savon seudun neljän kunnan siirtämisen Etelä-Savosta pohjoiseen. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että uudistus tehdään nykyisten maakuntien pohjalta.

Ovatpa alueen lausunnot millaisia hyvänsä, maakuntarajoista päättävät lopulta eduskunta ja hallitus. Ministerin suulla on kuitenkin luvattu, että alueen lausunnoilla on painoarvoa. Jo nyt silti tiedetään, että mitään selkeitä rajanvetoja kuntien lausunnoista ei synny. Sulkava ei halua lähteä maakunnasta. Savonlinnakin haluaa lähteä vain enemmistöpäätöksellä. Mikkelin seutu vastustaa hajottamista.

Näiden lisäksi ennakkotiedot Pohjois-Savosta kertovat, ettei siellä ole kovin suurta hinkua Savonlinnan seudun ottamiseen. Ainakaan mitään etukäteistakeita Savonlinnan keskussairaalaan asemasta ei ole luvassa. Väistämättä mieleen nousee vanha vitsi, jossa nimimerkki "paalutinko turhaan" kyselee, saako naapurin tontille rakentaa.

Naapureillakin on oikeutensa. Kun maan hallitus kuuntelee alueen ihmisiä ennen päätöstään, sen olisi siis paras kuulla kaikkien niiden alueiden ihmisiä, joita asia koskettaa. Maailmaa kun on Savonlinnan ja sen keskussairaalan ulkopuolellakin.

Etelä-Savon säilyttämistä yhtenäisenä ajaa etenkin keskusta. Myös vihreiden puoluehallitus otti viikolla saman kannan. Puolue nosti perustellusti esiin myös huonon valmistelun, jolla lakiluonnos on maakuntavaihdoksen osalta kirjoitettu: ei asioita voi katsoa pelkästään soten näkökulmasta.

Ainakin Etelä-Savossa kaikki huomio soteuudistuksessa on nyt mennyt maakuntarajoihin. Kyse on silti valtavasta uudistuksesta joka vaikuttaa kaikkeen peruspalveluista elinvoimaan ja kuntatalouksiin. Miksi tähän piti sotkea onneton hanke rajansiirroista?