Kansanedustaja Satu Taavitsaisen puheenvuoro: Sote-uudistuksessa julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut pitää poistaa — Vaatii myös velka-armahdusta sosiaali- ja terveyspalveluiden laskujen vuoksi ulosotossa oleville

Valtakunnanvoudin viikko sitten julkistama tuore tilasto on karmea. Kyseessä on kansallinen hätätila. Yli puoli miljoonaa ihmistä on ulosotossa! Vuonna 2017 ulosottoon päätyi lähes 3,3 miljoonaa asiaa. Määrä nousi vuodessa yli 20 prosenttia.

Myös Etelä-Savossa ulosottomäärät ovat kasvaneet hurjasti. Ulosotto koskettaa maakunnassamme yli 14 500 henkilöä. Tosiasiassa ulosotto käy kymmenien tuhansien eteläsavolaisten ihmisten voimille, sillä ulosottoon joutuminen ahdistaa myös perhettä ja läheisiä. Palkkoja ja eläkkeitä ulosmitataan joka päivä ja ihmisiä häädetään kodeistaan.
Ihmisiä, jotka kuitenkin vastuuntuntoisesti yrittävät huolehtia asioistaan ei saa ajaa umpikujaan ulosoton toimenpitein. Tilapäinen rahapula, sairastuminen, taikka työttömyys eivät saa johtaa elinikäiseen velkavankeuteen, kuten nyt tapahtuu.
Eniten ulosotto osuu pieni- ja keskituloisiin ihmisiin, eläkeläisiin, työttömiin, lapsiperheisiin, joiden elämä on käynyt yhä tukalammaksi Juha Sipilän (kesk.) porvarihallituksen tekemien leikkausten vuoksi. Pienituloisilla ei ole enää varaa sairastua, eikä hoitaa itseään. Korkeat asiakasmaksut ovat sosiaali- ja terveydenhuollon suurin ongelma. Maan hallitus ei ole tätä tajunnut.

Ajatelkaa, 320 000 kuntien ja kuntayhtymien sosiaali- ja terveydenhuollon maksua päätyi viime vuonna ulosottoon. Etelä-Savossa ulosottoon laitettiin 8 300 kappaletta julkisen puolen hammashoito-, terveyskeskus-, sairaala-, laitos- ja kotipalvelu ynnä muuta sote-maksua. Tässä oli vuoteen 2016 verrattuna nousua yli 1 500 laskua.
Mistä tämä kertoo? Ainakin Essote on nostanut rajusti maksujaan, eikä noudata asiakasmaksulakia maksujen huojentamisesta. Lisäksi Essote on myynyt maksuvaikeuksissa olevien ihmisten laskut kansainväliselle perintäyhtiölle, joka perii heiltä maksut. Tätä paheksun jyrkästi! Tällainen saalistus on loputtava.
Moni ulosottoon joutunut on maksanut velkansa moninkertaisesti korkoina ja perintäkuluina. Eräs työssäkäyvä mies kertoi joutuneensa ulosottoon vuonna 2009. Alkuperäinen velka oli 63 000 euroa. Yhdeksän vuotta jatkuneen velanmaksun aikana ulosotto on saanut häneltä 65 000 euroa, mutta silti alkuperäinen velka on lyhentynyt vain 5 000 eurolla. Hänellä on siis vielä maksamatta 58 000 euroa.
Ei tällaisessa menettelyssä ihmisen elinikä riitä vapautumaan velkahelvetistä ja olenkin kuullut ulosottomiesten todenneen velkasaatavista, että: ”Maksamalla se ei koskaan lopu.” Tilanne on järjetön ja kohtuuton.

Nykyjärjestelmää tulee korjata lakeja muuttamalla ja valvontaa parantamalla. Esimerkiksi on nostettava ulosoton suojaosuutta, korjattava velkaa paisuttava korkomenettely, estettävä velan vanhentumisen pitkittäminen ja oikaistava virheelliset, perusteettomasti määrätyt velkatuomiot ja virheet sekä perintäyhtiöiden laittomille toimille on tultava loppu. Asiakasmaksulain antamia mahdollisuuksia huomioida ihmisen maksukyky ja elämäntilanne on velvoitettava käyttämään.
Sote-uudistuksen myötä julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut pitää poistaa ja valtion tulee velka-armahtaa kaikki julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden laskujen vuoksi ulosotossa olevat. Ihmisten on saatava uusi alku!

Satu Taavitsainen
kansanedustaja (sd.), Etelä-Savon maakuntavaltuuston puheenjohtaja
Mikkeli

Essote on myynyt maksuvaikeuksissa olevien ihmisten laskut kansainväliselle perintäyhtiölle.