Maakuntajohtaja Pentti Mäkisen Puheenvuoro: Luomu luo elinvoimaa maakuntaan

Kuluttajat ratkaisevat kuinka paljon kotimaisille markkinoille kannattaa luomua tuottaa. Olen varma, että kauppa lisää tarjontaa, jos me kuluttajina ostamme luomua, kirjoittaa Mäkinen.

Näin joulun alla lehdet, televisio ja nykyisin myös sosiaalinen media ovat tulvillaan ruokaan liittyvää keskustelua. Esitellään ruokaohjeita ja keskustelua ruuan alkuperästä ja tuotantotavoista.
Vastuullisuus ja henkilökohtaiset arvot ohjaavat yhä enemmän ihmisten valintoja. Kuluttajat arvostavat ruuan terveellisyyttä. Samoin ruokaan liittyvät tarinat kiehtovat ihmisten mieliä.
Ruoka ei ole enää vain pelkkä perushyödyke, vaan siihen liittyy monenlaisia henkilökohtaisia ja koko yhteiskuntaa koskettavia arvoja. Ruokaan liittyvällä yritystoiminnalla on yhä suurempi taloudellinen merkitys.

Ruoka on Etelä-Savon tuoreen, vuoteen 2030 ulottuvan maakuntastrategian yksi kolmesta kärkivalinnasta. Tätä valintaa on helppo perustella. Alkutuotannolla on vahva rooli maakunnan elinkeinorakenteessa. Maakunnalla on merkittävä osuus Suomen marjojen, vihannesten ja metsän antimien tuotannossa.
Koko maakuntastrategian johtavana ajatuksena on puhtauden korostaminen: Etelä-Savo - puhtaasti paras. Ruuan osalta strategiassa korostuu erityisesti vahva arvopohja: eettisillä eväillä elinvoimaa. Eettisyys on vahva myyntivaltti, mutta vaatii myös, että todellisuus vastaa mielikuvaa. Strategia ei toteudu pelkillä julistuksilla eikä virkamiesten puheilla.

Ruoka ja ruokakulttuuri ovat Etelä-Savon matkailun vahvoja vetovoimatekijöitä. Maakunnassa on vahvaa yrittäjyyttä ja yrittäjiä, jotka ovat rohkeasti tuoneet esille nimenomaan ruuan puhtauden ja alkuperän.
Strategialle luo uskottavuutta se, että maakunnan yrittäjät ovat alusta alkaen olleet mukana asettamassa kunnianhimoisia tavoitteita: Etelä-Savo on vuonna 2030 ruokamatkailun keskittymä ja lähiruoka ja luomu ovat huipputuotteita. Näitä puhtaista raaka-aineista valmistettuja tuotteita viedään kansainvälisille markkinoille.

Maakunnan ruuan alkuperän tunnettuuden lisäämiseksi on otettu uusia askeleita. Etelä-Savon elintarvikkeita tuottavat ja jalostavat yritykset ovat saaneet oman alkuperämerkkinsä.
Ensimmäiset kahdeksan Saimaan alueella laadukkaita elintarvikkeita tuottavaa ja jalostavaa yritystä ovat saaneet oikeuden käyttää D.O. Saimaa -alkuperämerkintää. Monissa muissa eurooppalaisissa korkean ruokakulttuurin maissa on käytössä alueellinen alkuperämerkintä D.O., joka kertoo tuotteen laadusta, ympäristöystävällisestä tuotantotavasta ja tuotantoalueesta.
Alkuperämerkki tuo näkyväksi Etelä-Savon maakunnassa jo pitkään tehtyä työtä korkealaatuisen ruuan ja ruokamatkailun eteen.

Luomu on vahvasti esillä maakunnassa. Etelä-Savossa on elintarviketurvallisuuteen ja elintarvikeinnovaatioihin liittyvää tutkimusta ja tuotekehitystä. Etelä-Savo on Suomen luomutuotannon kärjessä. Maakunnan peltopinta-alasta on 14,5 % luomua. Maakunnassa on valtakunnallinen Luomuinstituutti ja vahva luomututkimuksen keskittymä. Kaikki tämä antaa hyvän pohjan vahvistaa Etelä-Savon mainetta puhtaan ruuan maakuntana.
Matkaa strategiassa asetettuihin tavoitteisiin on vielä paljon. Vaikka luomu on maailmalla voimakkaasti kasvava trendi, on Suomen luomuelintarvikkeiden vienti toistaiseksi käsittämättömän vähän eli noin 10 miljoonaa euroa. Suomessa on maailman huippuluokkaa oleva elintarvikkeiden valvonta. Tätä ei kuitenkaan ole kyetty hyödyntämään. Team Finland voisi ottaa luomun vienninedistämisen nykyistä vahvemmin tehtäväkseen.

Kuluttajat ratkaisevat kuinka paljon kotimaisille markkinoille kannattaa luomua tuottaa. Olen varma, että kauppa lisää tarjontaa, jos me kuluttajina ostamme luomua. Nykyisin luomun osuus koko elintarvikekaupasta on vaatimattomat 1,8 prosenttia.
Pelkät tosiasiat eivät riitä. Luomun käytön lisäämiseksi tarvitaan hyviä tarinoita. Henkilökohtaiset valinnat ratkaisevat. Olen kuluttajana miettinyt, miksi itse valitsen ensisijaisesti luomua. Valinnalle olen löytänyt useita hyviä syitä.
Tärkeintä on myönteinen kokemus, hyvä maku. Aktiivisena kuluttajana haluan tietää mitä syön. Haluan huolehtia omasta terveydestäni, enkä ainakaan tietoisesti halua elimistööni sinne kuulumattomia aineita.
Luomu on ekologista, jolloin luomu on oma henkilökohtainen vastuullinen valintani. Luomu on tämän päivän trendituote ja tältä osin tunnustan, että virta vie mukanaan.

Pentti Mäkinen
maakuntajohtaja
Etelä-Savo

Anssi Mehtälä

Anssi Mehtälä