Puheenvuoro: Maanviljelijän työ on muuttunut hikisestä puurtamisesta johtamis- ja asiantuntijatehtäväksi

Itsenäistyminen aloitti muutoksen Suomen ja Etelä-Savon maataloudessa. Maataloustyö on muuttunut työvaltaisesta tekemisestä digitaaliseksi ohjaukseksi ja elämäntavasta liiketoiminnaksi.

Suomalaista voita ja juustoa oli viety 1800-luvun lopulta Venäjälle ja sieltä oli tuotu viljaa. Suomen itsenäistyessä vuonna 1917 Venäjän vallankumouksen pyörteissä tuli pula leipäviljasta. Seurauksena oli nälkä.
Samaan aikaan maareformien ja torpparilain myötä Suomeen syntyi paljon pientiloja. Väestöstä 75 prosenttia toimi maa- ja metsätaloudessa, Etelä-Savossa peräti 90 prosenttia. Kaskipeltoa oli käytössä Etelä-Savossa 2 000 hehtaaria ja muuta peltoa 92 000 hehtaaria.
Ruoan tuotannon lisäämiseksi tiloille alettiin maksaa uudisraivauspalkkioita ja maatalousneuvontaa tehostettiin. Karjatalous elpyi ja keinolannoitteilla kasvintuotanto tehostui. Osuustoiminta vahvistui ja maataloustuotanto kasvoi vauhdilla.

Maataloustuotteiden maailmanlaajuinen ylituotanto johti hintatason alenemiseen vuonna 1928. Yhdysvaltain suuri lama vuonna 1929 aiheutti taloudellisen romahduksen myös Suomessa. Vuonna 1931 pakkohuutokaupattiin Suomessa yli 1 600 maatilaa.
Kotimaisen maatalouden turvaamiseksi korotettiin viljatulleja, sillä Suomessa ei ollut mahdollista tuottaa elintarvikkeita maailmanmarkkinahinnoin. Tullitulot olivat valtion suurin tulonlähde. Voin ja juuston vientiä alettiin tukea vientipalkkioilla. Asutuslailla lisättiin tilojen määrää ja peltoalaa. Talvi- ja jatkosota keskeyttivät maatalouden kehittämisen. Asutettavaksi tuli 425 000 siirtolaista ja ruoka oli kortilla. Ulkomaisten koneiden hankkimiseen ei ollut valuuttaa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet