Puheenvuoro: Pietarinpirtistä ei saa vaieta

Työskentelin Pietarinpirtin palvelutalossa sairaanhoitajana vuonna 2016. Huomasin kollegani, sairaanhoitaja Tiina Väisäsen kanssa, että Pietarinpirtin palvelutalossa rikottiin monia säädöksiä.

Työskentelin Pietarinpirtin palvelutalossa sairaanhoitajana vuonna 2016. Huomasin kollegani, sairaanhoitaja Tiina Väisäsen kanssa, että Pietarinpirtin palvelutalossa rikottiin monia säädöksiä.

Myös Mikkelin kaupungin kanssa tehdystä puitesopimuksesta poikettiin usein ilman, että palvelupoikkeamista ilmoitettiin Mikkelin kaupungille. Ilmoittamatta jätettiin muun muassa asukkaiden katoamisia ja henkilöstömitoituksen minimivaatimusten rikkomisia. Lääkevirheitä ja hoitovirheitä salailtiin. Hygienia oli vajavaista.

Vaikka hoitohenkilökunta teki parhaansa, toimintakykyä ylläpitävää kuntoutusta olisi tarvittu reilusti lisää. Henkilöstömitoitus ja toimintakulttuuri estivät riittävän kuntouttamisen. Lääkehoidossa ja kirjaamisessa oli puutteita, ja potilasasiakirjojen tietoja pimitettiin kaupungilta.

Myös lupa-asiat olivat retuperällä. Iso osa työntekijöistä oli kyllä suorittanut vaadittavat lääketentit, mutta syksyllä tehdyssä tarkastuksessa selvisi, että osa luvista oli yli viisi vuotta vanhoja tai muun lääkärin kuin ylilääkärin allekirjoittamia. Pistoluvat olivat monilta hoitajilta vanhentuneita.

Kyse on asukkaiden terveydestä ja turvallisuudesta, joten toivon, että Pietarinpirtin asioista voidaan puhua jatkossa avoimesti. Psykiatrian erikoislääkäri Anneli Kajander-Koponen esitti (LS 13.1.), hyvää tarkoittaen, että henkilökunnalle annettaisiin työrauha ja mahdollisuus kehittää taloa sisältäpäin.

Työskennellessäni talossa valitettavasti ymmärsin, että muutos ei tule syntymään talon sisällä. Päätöksenteko ei ole läpinäkyvää, ja kokemuksieni mukaan henkilökunnalta lähteneet kehitysideat johtavat korkeintaan kirjallisiin varoituksiin ja irtisanomisiin.

Mikkelin kaupunki on tehnyt vastuullisen valinnan sijoittaessaan yli 40 asukasta yksityiseen, yhdistyksen ylläpitämään palvelutaloon. Pietarinpirtin toiminnasta vastaa Mikkelin Vanhainkotiyhdistys ry:n hallitus.

Kun palvelujen tuottaja on yhdistys, ovat hallituksen jäsenet suuressa vastuussa, myös juridisesti. Heillä tulee olla todenperäistä ja ajankohtaista tietoa palvelutalon toiminnasta. Lisäksi hallituksen jäsenten tulee olla perillä alaa koskevista laeista, asetuksista ja viranomaisten määräyksistä.

Pietarinpirtin hallituksen loppuvuonna 2016 tekemät päätökset ovat olleet perin erikoisia. Kokenut ja viisas sairaanhoitaja Tiina Väisänen irtisanottiin ilman varoituksia, ilman kuulemista, sairasloman aikana.

Se, mitä Mikkelin kaupunki puitesopimuksessa vaatii Pietarinpirtiltä, ei ole paljon. Sairaanhoitajaresursseja koskeva vaatimus on yksi sairaanhoitaja arkisin joko aamu- tai iltavuorossa yli kuuttakymmentä asukasta kohti.

Kotihoidon lääkäri käy talossa vain noin joka kahdeksas viikko, neljä tuntia kerrallaan. Tämä kuitenkin asettaa korkeat vaatimukset hoitohenkilökunnalle. Hoidon tarpeen arviointi ja jopa potilaan tutkiminen siirtyvät pitkälti hoitajien vastuulle.

Lääkäripalvelujen vähäisyyden huomioon ottaen puitesopimuksen vaatima sairaanhoitajamäärä on minimaalinen. Asukkaat ovat monisairaita ikäihmisiä, osin jopa hoidettavampia kuin sairaalan vuodeosastoilla.

Nykyään työskentelen asukasainekseltaan vastaavassa tehostetun palveluasumisen yksikössä, joka on tehnyt puitesopimuksen Karviaisen perusturvakuntayhtymän kanssa. Karviainen vaatii yhden sairaanhoitajan kymmentä asukasta kohti. Asukkaita on 40, ja lääkäri käy talossa joka viikko. Vatimukset ovat riittävät, eivät liioitellut. Tämän rinnastuksen myötä toivon, että Mikkelin kaupunki tiukentaisi puitesopimustaan Pietarinpirtin kanssa.

Otimme Tiina Väisäsen kanssa ison vastuun. Yritimme kehittää taloa sisältäpäin. Puutuimme epäkohtiin, mutta seurauksena oli työpaikkakiusaamista, kirjallisia varoituksia ja puhutteluita.

Kerroimme Mikkelin kaupungin ohjauskäynnillä palvelupoikkeamista todenmukaisesti ja vastailimme aluehallintoviraston tarkastuskäynnillä kysymyksiin rehellisesti. Seuraus oli meidän kummankin työsuhteen päättyminen.

Olemme tehneet voitavamme. Pallo on nyt Mikkelin Vanhainkotiyhdistys ry:n hallituksella, Mikkelin kaupungilla, poliisilla ja Itä-Suomen aluehallintovirastolla. Tosiasioiden selvittäminen luo perustan myönteiselle kehitykselle.

Karoliina Harju

sairaanhoitaja, Mikkeli

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.