Kansanedustaja Kaj Turunen Puheenvuorossaan: Kokoomukseen siirtyminen oli kuin kotiin tuleminen

Henkilökohtaisesti viimeinen vuosi politiikassa on ollut vaiherikas.

Olen joutunut asemoimaan itseni kaksi kertaa puoluekartalla, koska olen halunnut pitää kiinni periaatteistani ja minulle tärkeistä asioista.

Niistä tärkeimmät ovat tavallisen, pienen ihmisen puolustaminen ja yrittämisen edellytysten parantaminen.
 
Kaikki alkoi perussuomalaisten puoluekokouksesta. Jo ennen puoluekokousta ilmoitin etten voi jäädä kyseiseen puolueeseen, jos sen puheenjohtajaksi valitaan korkeimmassa oikeudessa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan tuomittu Jussi Halla-aho. En voinut sulattaa Halla-ahon muitakaan väkivaltaisia ja rasistisia kirjoituksia.

Halla-aho kuitenkin valittiin. Ennakkoon oli tiedossa, että perussuomalaiset unohtaisivat ”vennamolaisuuden” ja siitä tulisi maahanmuuttajien vastainen yhden asian liike.

Tuolloin jouduin ensimmäisen kerran miettimään, pitäisikö minun joustaa minulle tärkeistä asioista, antaa periksi, ja jatkaa persuissa.

Päätöksen tekeminen oli helppo. Ei tarvinnut. Olin mieluummin oma itseni ja lähdin. Myöhemmin tarkasteltuna olin oikeassa.

Lähdin mukaan sinisiin. Turvasin osaltani hallituksen jatkon. Osallistuin ohjelmien kirjoittamiseen. Halusin vaikuttaa siihen, että sinisistä tulisi yrittäjämyönteinen puolue, joka olisi kaikista etujärjestöistä riippumaton.

Ohjelmien mukaan sitähän se olisi voinut ollakin, mutta aika pian jouduin toteamaan, että ay-liike kuitenkin ohjasi suurelta osin sinisten käytännön politiikkaa. Tämä oli havaittavissa pitkin matkaa, mutta kulminoitui kevään kehysriiheen.

Siellä siniset teilasivat yrittäjien perheenjäsenten työttömyysturvan korjaamisen ja paikallisen sopimisen edistämisen pienissä yrityksissä. Vieläpä tiedottivat siitä, että nämä tyrmäykset olivat sinisten tekosia.

Yrittäjien perheenjäsenet katsotaan yrittäjien eläkelaissa työntekijöiksi, mutta työttömyysturvalaissa osaomistajiksi, vaikka tosiasiassa eivät omistaisi hitustakaan yrityksestä. Tätä lakien ristiriitaa eivät halunneet korjata.

Järjestäytymättömien pienten yritysten paikallisen sopimisen ehdoksi siniset vaativat, että työntekijöitä voi edustaa ainoastaan ay-liikkeeseen kuuluva luottamusmies. Ei esimerkiksi yrityksen kaikkien työntekijöiden valitsema henkilö.

Tämä johtaa siihen, että jos 19-henkisessä yrityksessä on vain yksi liittoon kuuluva, hän edustaa koko porukkaa. Näin henkilöstö yritetään pakottaa ammattiyhdistysliikkeen jäseneksi.

Viimeistään riihen jälkeen olin taas tilanteessa, jossa piti puntaroida periksi antamista tai oman linjan pitämistä. Pidin oman linjan.

Koko tämän vaalikauden aikana olen sivusta seurannut kokoomuksen politiikkaa. Rahaministerin tuella on kolme kertaa korotettu takuueläkkeitä.

Työtulovähennystä on nostettu ja samalla eläkeläisten verotusta kevennetty sekä pienituloisia on vapautettu Yle-verosta. Samalla kokoomus on ollut oikeasti yrittäjäpuolue.


Nyt oli minun kotiintuloni aika.

Minulta on kysytty: Mikä on muuttunut, Kaj? Olen vastannut, ettei mikään. Minä olen se ihan sama Kajtsu kuin ennenkin.
   
Kaj Turunen
kansanedustaja (kok.)
Savonlinna

Luetuimmat