Puheenvuoro: Mikkelin on toimittava ajoissa, jotta ensi kesän lokkisotkuilta vältytään

Länsi-Savo uutisoi 11.9., että Veturitallinluhta eli niin sanottu lokkilutakko ei tunnu enää kelpaavan lokeille. Taustalla on kaupungin halu selvittää, ovatko naurulokit hylänneet pesimäalueen pysyvästi, jolloin alue voitaisiin ottaa tehokäyttöön Satamalahden alueen kehittämisessä.

Länsi-Savo uutisoi 11.9., että Veturitallinluhta eli niin sanottu lokkilutakko ei tunnu enää kelpaavan lokeille. Taustalla on kaupungin halu selvittää, ovatko naurulokit hylänneet pesimäalueen pysyvästi, jolloin alue voitaisiin ottaa tehokäyttöön Satamalahden alueen kehittämisessä.

Vaikeudet alkoivat, kun Vitostien kunnostus, tiekunnostuksen työmaayhteydet ja varasto sekä hulevesijärjestelyt ja sen varjolla tehdyt tasaamiset ja kutistamiset järsivät pientä aluetta eri puolilta.
Naurulokki sietää melko hyvin pesimäaikaista häiriötä, ja kuin ihmeen kaupalla linnut pesivätkin vielä tienrakennusmylläyksen keskellä. Satamalahden Saksalan puolelta ruopattiin samoihin aikoihin pois ruovikko, joka olisi ollut myös sopiva pesimäpaikka lokeille.
Saksalan rannan ruoppaamisesta päästiin kuitenkin sopuun, koska lokit eivät siellä vielä pesineet ja Veturitallinluhdan tuore asemakaava mahdollisti alueesta naurulokeille sopivan pesimäpaikan. Asemakaavassa ei ehtinyt muste kuivua, kun jo kuulin virkamiehistöstä haaveita lokkien muuttamisesta johonkin muualle näiden reunojen närkkimisen takia.

Seuraavalla pesimäkaudella Veturitallinluhta tyhjeni ja lokit siirtyivät pesimään kaupungin virastotalon ja maakuntakirjaston katoille. Rakennusten seinät ovat edelleen ulosteista värjäytyneitä.
Kaikki muistavat, kuinka naurulokit siirtyivät kesäksi 2017 sairaalan katolle pesimään. Asiaan havahduttiin liian myöhään ja pesintöjen tuhoamiseen saatiin ely-keskuksen poikkeuslupa. Sairaalassa kuitenkin järki voitti ja toimenpiteeltä pidättäydyttiin, kun poikaset olivat juuri jättämässä pesiään. Asia täytyy ratkaista, ja ratkaisut pitää tehdä ennen pesimäkautta 2018.

Mitä tekee kaupunki? On tilattu selvitys, onko Veturitallinluhdalla lokkeja 2018. Taustalla siintää toive lokkien poissa pysymisestä. Voin kertoa ilmaiseksi konsultoiden, että mitä suurimmalla todennäköisyydellä lokit eivät sinne tule, jos muualla ollaan tekemättä mitään.
Todennäköisin skenaario keväälle 2018 on, että lokit yrittävät ensisijaisesti pesiä sairaalan katolla, toissijaisesti kirjaston ja virastotalon katoilla ja kolmanneksi jollakin muulla sopivalla kantakaupungin tasakatolla. Ne pesivätkin, elleivät kiinteistönomistajat järjestä katoilleen sellaista häirintää, että lokit vetäytyvät paikalta ennen pesänrakennusta ja munintaa.
Olisi paradoksaalista, että ainoa järjestetty pesintää estävä häiriö ensi keväänä olisi palkattu lokkikartoittaja lutakon reunalla varmistamassa alueen kelpaamattomuus pesintään.

Kaupunki laati vain pari vuotta sitten hyvän asemakaavan, jossa mahdollistettiin sekä Viitostien remontti, Satamalahden alueen kehitys, hulevesiä puhdistava kosteikko ja naurulokkiyhdyskunnan tarvitseman alueen turvaaminen.
Nyt täytyy tehdä kolme asiaa, jotta Mikkelille farssiksi muuttunut lokkiasia saadaan järjestykseen.
Ensiksi talven aikana Veturitallinluhdan reunapuustoa tulee vähentää, jotta lokit kelpuuttavat alueen taas pesintään, laji kun vaatii avoimuutta.
Toiseksi pitää kunnioittaa juuri laadittua asemakaavaa ja unohtaa haihattelut alueen edelleen järsimisestä.
Kolmanneksi kaupungin houkuttelevimmille katoille pitää saada tarpeellinen häirintä keväällä, jotta lokit eivät asetu katoille pesimään vaan painuvat sinne minne kuuluvatkin, Veturitallinluhdan osmankäämikköön.

Pekka Heikkilä
vastaava suojelubiologi, varavaltuutettu (vihr.)
Mikkeli

Anssi Mehtälä

Anssi Mehtälä

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.