Puheenvuoro: Hallitus on sittenkin jatkamassa työttömien ruoskimista

Hallituksen piiskalla työttömiä kohtaan ei ole rajaa.

Tuoreiden tietojen mukaan hallitus aikoo laajasta vastustuksesta huolimatta sittenkin toteuttaa aktiivimalli kakkosen ja velvoittaa työttömät hakemaan rangaistuksen uhalla vähintään neljää työpaikkaa kuukaudessa. Byrokratia uhkaa kasvaa mammuttimaiseksi, kun käsittelyyn te-toimistoihin ja yrityksiin tulee jopa yli miljoona näennäistä työhakemusta kuukaudessa.

Eikä tässä kaikki, vaan samalla hallitus aikoo vastuuttaa koko työnhaun työttömälle itselleen.

Työllisyyssuunnitelman teossakaan ei enää auttaisi elävä ja aito ammattilainen, vaan se tehtäisiin vastaisuudessa aina verkkopalvelussa. Eli työttömältä vietäisiin loputkin siitä vähäisestä palvelusta, jota on vielä tarjolla, jos nyt sattuu kasvokkain palveluun pääsemään.

Lähtökohta tässä on se, että luotetaan ihmiseen, sanoi työministeri Jari Lindström HS-haastattelussaan viime perjantaina.

Miten minun korviini koko malli kalskahtaa aivan päinvastaiselta? Eikö juuri siitä luottamuksen puutteesta ole kyse, kun työtön pakotetaan kirjoittamaan jopa perusteettomia ja oman pätevyyden vastaisia hakemuksia vain sen takia, että saadaan täyttymään neljän hakemuksen kuukausitavoite?

Vuoden alusta voimassa ollut aktiivimalli on leikannut työttömän tuloista 4,65 prosenttia 65 päiväksi, jos tämä ei työllisty vähintään 18 tunniksi tai tienaa yrittäjänä vähintään 241 euroa tai pääse vähintään viikon työllisyyspalveluihin jakson aikana.

Nyt päälle on siis tulossa uusi malli, joka leikkaisi koko korvauksen 30 tai jopa 60 päiväksi kerrallaan.

Kun jo nyt suuri osa työttömistä on joutunut hakemaan työkyvyttömyyseläkettä tai toimeentulotukea täyttymättä jääneiden ehtojen vuoksi, tarkoittaa tämä kakkosmalli näiden tapausten isoa kasvua.

Käytännössä merkittävä osa työttömistä uhkaa jäädä täysin oman onnensa varaan, jos oma osaaminen ei ylety verkkopalveluihin.

Ajassa, jossa arvioidaan miljoonan suomalaisen kaipaavan täydennyskoulutusta ja samoin miljoonan ihmisen tarvitsevan tietokoneen käytön lisäoppia, hallituksen valinta on omituinen.


Meidän valintamme on toinen: haluamme lisää koulutusta, lisää henkilökohtaista palvelua ja lisää kannusteita yrittää itse parantaa elämisensä tasoa.

Vihreät eivät haluta rangaista työttömiä passiivisuudesta, vaan palkita aktiivisuudesta. Meidän ratkaisumme on tarjota kasvokkaisia, ihmisläheisiä palveluita jokaiselle työttömälle.

Te-toimiston ensisijainen tehtävä on tukea ihmistä työnhaussaan: kartoittaa palvelujen tarve ja ohjata työtön näiden palveluiden sekä vapaiden työpaikkojen piiriin.

Esimerkiksi väestömäärältään samankokoisessa Tanskassa yhtä työtöntä kohti on lähes 20-kertainen määrä te-virkailijoita Suomeen verrattuna.
Jotta voimme tukea työttömiämme entistä paremmin, meidän on syytä ottaa mallia Tanskasta.

Lisäksi palveluiden laatuun on kiinnitettävä huomiota. Hyödyllisiä, laadukkaita ja työllistymistä tukevia palveluita on oltava tarjolla riittävästi kautta maan. Onnistunut työvoimapolitiikka maksaa itsensä lopulta takaisin korkeampana työllisyytenä.

Ei enää työttömille yhtään lisää raippaa eikä näennäistoimia, joilla ei hyödynnetä muuta kuin demokratian alamäkeä.

Heli Järvinen
kansanedustaja (vihr.)
Kerimäki