Puheenvuoro: Etelä-Savosta hyvinvoinnin ja liikunnan maakunta

Meidän pitää rakentaa maakuntaamme lisää monentyyppisiä vaeltamiseen, maastopyöräilyyn, kuntorasteiluun, esteettömään retkeilyyn ja yleensä aktiiviseen liikuntaan sopivia reittejä, kirjoittaa Jarkko Wuorinen.

Maakuntamme kuuluu Suomen ja Euroopan ikärakennetta vertaillen keski-iältään vanhimpaan väestöalueeseen. Se asettaa maakunnalle melkoisia haasteita tulevaisuudessa. Kun vielä tulotaso ja verotulot ovat maakunnassamme koko Suomen keskiarvon alapuolella, niin se tuo meille lisähaasteita.
Olen heittänyt ilmaan ajatuksen, että kustannuksia ja elämisen laatua ajatellen meidän kannattaa panostaa siihen, että maakunnastamme tulee hyvinvoinnin ja liikunnan maakunta.
Kun hyvinvointi lisääntyy ja ikääntyneempien elämisen laatu paranee, niin se myös vähentää terveydenhoidon kustannuksia. Mitä pitempään voimme elää suhteellisen terveinä ja aktiivisina, sitä paremmin voimme markkinoida seutujamme alueina, joilla yhdistyvät mukava elämä ja korkea viihtyvyys.
Tätä on mahdollista käyttää myös matkailuvalttina, jos aidosti pidämme huolen siitä, että meillä on sellainen tilanne, kuin mitä markkinoinnissamme sanomme.

Maakuntamme sijainti Järvi-Suomessa, pääosin Saimaan alueella, luo houkuttelevuutta tänne. Samoin vesiemme puhtaus ja luontomme monimuotoisuus.
Mutta viime vuosina matkailussa on lisääntynyt elämyksellisyyden etsimisen lisäksi toiminnallisuus. Vaikka esimerkiksi kiinalaiset ja muut kauempaa tänne tulevat matkailijat haluavat kokea mahdollisimman eksoottisia elämyksiä, niin samalla halutaan toimintaa.
Kalastus on hyvä esimerkki toiminnasta, mutta sen lisäksi esimerkiksi vaeltaminen merkityillä, turvallisilla reiteillä kiinnostaa entistä enemmän. Kun reitistöllä on erilaisia etappeja, niin reitistö kiinnostaa myös kauempaa tulevia matkailijoita.
Jotta pystymme pitämään oman elämisemme tason täällä korkeana, niin meillä pitää olla sellaisia paikkoja, jotka houkuttelevat omatoimiseen liikkumiseen. Ketään emme voi painostaa liikuntaan, mutta jos meillä on siihen erinomaisia mahdollisuuksia, niin moni voi innostua erilaiseen liikuntaan. Esimerkin voima on tekijä, joka saa aktivoitumaan monen sellaisenkin, joka ei aiemmin ole ollut innostunut liikunnasta.

Olemme koko ajan painottaneet sitä, että ympäristömme puolesta maakuntamme on Suomen viihtyisimpiä. Pelkkä kaunis ja mielenkiintoinen ympäristö ei välttämättä kuitenkaan riitä siihen, että se aktivoisi kansalaisia riittävästi.
Tarvitaan monipuolisia liikuntapaikkoja, sillä ihmisiä kiinnostavat erilaiset asiat. Erityisesti sellaiset paikat, jotka ovat helposti saavutettavissa, eivätkä vaadi rahaa liikunnasta nauttimiseen, ovat tärkeitä. Muun muassa kevyen liikenteen väylät, erilaiset metsäpolut ja niillä olevat aktiviteettipaikat, mahdollistavat oman kehon hyvinvoinnista huolehtimisen ilman, että niistä tarvitsee erikseen maksaa mitään.

Meidän pitää rakentaa maakuntaamme lisää monentyyppisiä vaeltamiseen, maastopyöräilyyn, kuntorasteiluun, esteettömään retkeilyyn ja yleensä aktiiviseen liikuntaan sopivia reittejä.
Kun näitä reitistöjä on mahdollisimman lähellä meidän asuinpaikkojamme, niin niiden hyödyntäminen on helpompaa, eikä vaadi erityisiä hankintoja.
Ja kun näiden tekeminen ei vaadi suuria investointeja, niin siten ei tarvita kuin hyvät suunnitelmat ja niiden laittaminen käytäntöön.

Jarkko Wuorinen
Maakuntahallituksen puheenjohtaja (kesk.), Savonlinna

Timo Laitakari

Timo Laitakari

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.