Puheenvuoro: Maakunta- ja sote-uudistus ei pysähdy

Maakunta- ja sote uudistuksen valmistelu jatkuu niin valtakunnan tasolla kuin Etelä-Savossa, vaikka kesä on tuonut uudistuksen aikatauluun muutoksia, maakuntajohtaja Pentti Mäkinen kirjoittaa.

Maakunta- ja sote uudistuksen valmistelu jatkuu niin valtakunnan tasolla kuin Etelä-Savossa, vaikka kesä on tuonut uudistuksen aikatauluun muutoksia.
Kesäkuun lopussa eduskunnan perustuslakivaliokunta julkisti mietintönsä, jossa katsottiin hallituksen esitys sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapaudesta osittain perustuslain vastaiseksi. Maan hallitus ottaa jatkovalmistelussa perustuslakivaliokunnan näkemykset huomioon. Hallitus päätti samalla 5.7.2017 siirtää uudistuksen voimaantuloa.
Maakuntavaalit siirtyivät ensi vuoden lokakuulle ja uudistuksen varsinainen maali eli uusien maakuntien aloitus siirtyy vuoden 2020 alkuun.
Julkisuudessa erityisesti ns pakkoyhtiöittämisen torjuminen sai keskeisen huomion. Vähemmälle huomiolle jäi kuitenkin se, että uudistuksen peruslinjaukset saivat myönteisen vastaanoton perustuslakivaliokunnalta. Maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelu etenee siten pääosin aiempien suunnitelmien mukaisesti. Aikaa valmisteluun on vain aiempaa enemmän. Pidentynyt valmisteluaika on käytettävä kokonaisuudessaan hyväksi erityisesti tietojärjestelmien uudistamiseksi.

Keskeisessä asemassa uudistuksen valmistelussa on maakuntauudistuksen toimeenpanoa varten perustettava väliaikainen toimielin, jonka kokoonpanoa koskevan sopimuksen maakuntahallitus vahvisti huhtikuussa. Mukana ovat kaikki ne maakunnan toimijat, jotka ovat mukana maakunta- ja sote uudistuksessa.
Koska uudistusta koskevan lainsäädännön voimaantulo siirtyy ensi vuoden kesäkuulle myöskään väliaikaisella toimielimellä ei ole lakiin perustuvaa toimivaltaa.
Jatkovalmistelussa hyödynnetään maakunnan asiantuntemus. Maakuntahallitus päätti jo toukokuussa, että uudistuksen esivalmistelun johtoryhmä jatkaa laajennettuna kaikilla väliaikaiseen elimeen nimetyillä jäsenillä siihen asti kunnes lainsäädäntö tulee voimaan.

Timo Laitakari

Timo Laitakari

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet