Lukijalta: Vanhusasiainvaltuutetun tulisi valvoa työeläkerahastoja sekä varmistaa eläkeläisten oikeudenmukainen verotus

Kansanedustaja Kaj Turunen (kok) esitti (L-S 11.9.), että Suomi tarvitsee vanhusasiainvaltuutetun. Hän asettui tukemaan kansalaisaloitetta, jossa on yli 20 000 allekirjoitusta.

Kuten kaikissa julkisissa hankkeissa, tulee tässäkin mahdollisen eduskuntakäsittelyn yhteydessä hyvin nopeasti esille viran kustannukset ja niiden rahoitus. Tässä tapauksessa asian pitäisi hoitua suhteellisen helposti.

Vuodesta 1996 alkaen on eläkkeitä leikattu ns. taitetulla indeksillä siten, että työeläkeyhtiöiden rahastot ovat tällä hetkellä yli 200 miljardia euroa. Vertailun vuoksi valtion budjetti ensi vuodelle on noin 57 miljardia.

Toistuvista esityksistä ja keskusteluista huolimatta on nykyisiä kansanedustajia ja maan hallitusta kiinnostanut enemmän eläkeläisten rahat ja niiden ohjailu kuin eläkeläisten ja vanhusten hoito, josta johtuen virka on hyvin odotettu.

Mainittu virkahan rahoitetaan valtion verorahoilla, joita kerätään esimerkiksi eläkeläisiltä siten, että heillä maksatetaan työeläkemaksu toiseen kertaan perimällä veroja sama määrä kuin vastaavan tulotason palkansaajalta, sillä erotuksella, että palkansaaja voi vähentää verotuksessa työeläkemaksuosuuden, kuluvana vuonna 6,73 prosenttia, mutta eläkeläiseltä nuo rahat menevät veroina valtiolle.

Vanhusasioiden hoidon parantamisen ohella valtuutetun tehtäviin tulisikin liittää työeläkerahastojen kustannustehokkaampi hoito sekä oikeudenmukaisempi ja tasapuolisempi verottaminen.

Tällä saataisiin ikäihmisten ostovoima ja selviytymismahdollisuudet entistä paremmiksi sekä talouselämä elpymään, sen sijaan, että nyt noita rahoja pyöritellään ulkomaisissa sjoitusyhtiöissä. Rahastoja paisuttaen ,eläkeläisten kustannuksella.

Näin vaalien lähestyessä tulisi eräänä valtion säästökeinona harkita edelleen kansanedustajien määrän puolittamista, josta on jo keskusteltu. Nyt kokonaan edustustehtävistä luopuvien paikat voidaan hyvin jättää täyttämättä ja katsoa julkisen hallinnon säästöohjelman puitteissa, kuinka monta kansanedustajaa välttämättä tarvitaan.

Pekka Auvinen
metsäveteraani
Mikkeli

Luetuimmat