Saimaan teatterin kesäkiertue toteutetaan poikkeuksellisesti podcastina – Yksitoistaosaisen sarjan jokainen jakso on omistettu yhdelle Saimaan seuran- ja työväentalolle

Podcast-sarjassa sukelletaan seuran- ja työväentalojen historiaan. Sarjaa varten on haastateltu myös paikallisia.

Antti Sepponen

Saimaan teatteri toteuttaa tänä vuonna kesäkiertueensa podcastina. Kuvassa Pietu Wikström, Boodi Kabbani, Jonnakaisa Risto, Janna Räsänen, Marketta Tikkanen ja Joonas Kääriäinen.
Saimaan teatteri toteuttaa tänä vuonna kesäkiertueensa podcastina. Kuvassa Pietu Wikström, Boodi Kabbani, Jonnakaisa Risto, Janna Räsänen, Marketta Tikkanen ja Joonas Kääriäinen.

Saimaan teatteri toteuttaa tänä vuonna perinteisen kesäkiertueensa koronaviruksen takia podcast-sarjana. Yksitoistaosaisessa sarjassa tutustutaan niihin Saimaan seuran- ja työväentaloihin, joissa Saimaan teatteri on perinteisesti esiintynyt.

Podcastin jaksot pohjautuvat osittain paikallisten ihmisten haastatteluihin. Jokainen jakso on omistettu yhdelle talolle.

Sarjan aihe valikoitui teatterin jäsenille luontevasti.

– Taustalla oli yleinen kaipuu Saimaalle. Aiheen valinnassa näkyi myös yhteisöllisyyden etsiminen. Yhteisöllisyys on erittäin osa seuran- ja työväentaloja, ja sitä me lähdimme korona-aikana tutkimaan, kertoo Saimaan teatterin tuottaja Tinni Torikka.

Ensimmäinen osa podcast-sarjasta julkaistaan lauantaina 4. heinäkuuta.

– Olen äärimmäisen hyvillä mielin ja ylpeä työryhmästämme. Kaikki sujui mutkattomasti, ja kurssin suuntaa vaihdettiin sujuvasti. Ei ollut minkäänlainen itsestäänselvyys, että työskentely olisi sujunut yhtä hyvin kuin se meillä sujui, sillä podcast suunniteltiin pitkälti etänä. Työryhmä tapasi ensimmäisen kerran toisensa livenä kesäkuun alussa. Torikka hehkuttaa.

Mutkattomasti sujuneesta tuotannosta huolimatta kaipuu perinteisen teatterin pariin on kova.

– Tuntuu teatterin toiminnan kannalta elintärkeältä, että olemme päässeet tutustumaan esiintymispaikkojemme historiaan syvemmin. Toisaalta en malta odottaa ensi kesän kiertuetta ja sitä, että pääsen astumaan vanhoille tutuille näyttämöille kaikki nämä tarinat tuntien, pohtii Saimaan teatterin hallituksen puheenjohtaja Pietu Wikström tiedotteessa.

Livetapahtuma huipennuksena

Podcastin jaksot ovat kuunneltavissa Soundcloud -palvelussa sekä Saimaan teatterin nettisivuilla. Sarjan äänisuunnittelusta on vastannut Jani Orbinski, joka on työskennellyt muun muassa Antti Holman Oopperajuhlat -podcastin parissa.

Sarja huipentuu Ilta Saimaalla -livetapahtumaan, joka lähetetään Facebookin kautta.

– Tapahtumassa muun muassa avataan podcastin tekemisen taustoja ja esitellään pois jätettyä materiaalia. Kaikkea en voi kuitenkaan paljastaa, kertoo Torikka.

Saimaan teatteri on vuodesta 2014 lähtien toiminut kiertueteatteri, joka koostuu nuorista näyttämötaiteen ammattilaisista. Saimaan teatteri kiertää tavallisesti laivalla Saimaata esiintyen vanhoissa seurantaloissa.

Saimaan teatteri

Podcastin julkaisupäivät

La 4.7. Juva

Su 5.7. Moinsalmi

Ti 7.7. Virmutjoki

Ke 8.7. Puumala

To 9.7. Sulkava

Pe 10.7. Taipalsaari

La 11.7. Joutseno

Su 12.7. Oravi

Ti 14.7. Himalansaari

Ke 15.7. Anttola

To 16.7. Kokonsaari

La 18.7. Ilta Saimaalla (Facebook-livelähetys)