Saimaa ilman kaivoksia -kollektiivi vaatii eduskuntapuolueilta vastauksia kaivoslain uudistamisesta

Kollektiivi on lähettänyt puolueiden johtohenkilöille kirjelmän, jossa pyydetään vastausta viiteen kysymykseen kaivoslain uudistamiseen liittyen.

Timo Seppäläinen

Saimaa ilman kaivoksia -kollektiivi vaatii vastauksia kiperiin kaivoslain uudistamista koskeviin kysymyksiin eduskuntapuolueiden johtajilta.
Saimaa ilman kaivoksia -kollektiivi vaatii vastauksia kiperiin kaivoslain uudistamista koskeviin kysymyksiin eduskuntapuolueiden johtajilta.

Saimaa ilman kaivoksia -kollektiivi on lähettänyt kaikkien eduskuntapuolueiden johtajille ja puoluesihteereille kirjelmän, jossa pyydetään pikaisesti vastauksia kiperiin kaivostoimintaa ja kaivoslain uudistamista koskeviin kysymyksiin.

– Vastaukset on pyydetty toimittamaan meille viimeistään 25. elokuuta, Saimaa ilman kaivoksia -kollektiivin aktiivi Miisa Mink kertoo tiedotteessa.

– Julkaisemme vastaukset avoimesti kanavissamme. Haluamme, että suomalaiset saavat tietää, mitä heidän puolueensa kaivoslaista miettivät.

Kollektiivi kysyy puolueaktiiveilta muun muassa, miten puolue aikoo varmistaa, että Suomessa vältytään jatkossa kaivosten aiheuttamilta ympäristötuhoilta.

Kollektiivin kirjelmässä todetaan, että vaikka hallitusohjelmaan on kirjattu tavoitteet kaivoslain uudistamisesta, työ on pahasti kesken eikä uuden lain pykälistä ole takeita.

Kollektiivin mukaan Suomen nykyisessä kaivoslaissa on useita vakavia puutteita, joiden myötä kestävä kaivostoiminta jää liian usein toteutumatta ja ympäristövaikutusten korjaaminen kuitataan veronmaksajien lompakoista.

– Siksi toivomme vastauksia. Saimaa ilman kaivoksia haluaa tietää kaikkien eduskuntapuolueiden kannan lakiuudistuksesta, kirjelmässä todetaan.

Toukokuussa perustettu Saimaa ilman kaivoksia -nimisessä Facebook-ryhmässä on nyt yli 21 000 jäsentä.

– Olemme asettaneet tehtäväksemme jakaa tietoa kaivostoiminnan varauspäätöksistä ja vaiheista, toiminnan haittavaikutuksista luontoon sekä siitä, miten voi olla mukana suojelemassa Saimaata, kollektiivin kirjelmässä kerrotaan.

Avoimia kysymyksiä kaivoslaista

Saimaa ilman kaivoksia -kollektiivin kysymykset puolueille:

1 Miten puolueenne varmistaa, että Suomessa vältytään jatkossa kaivosten aiheuttamilta ympäristötuhoilta?

2 Pitääkö kaivoshankkeiden valmistelu kieltää luonnonsuojelualueilla tai niiden välittömässä läheisyydessä?

3 Tuleeko kaivoslaki edelleen säilyttää niin kutsuttuna kattolakina, jolle esimerkiksi ympäristölainsäädäntö on alisteinen?

4 Miten takaatte maanomistajien ja alkuperäisväestöjen oikeusturvan sekä elinkeinonharjoittajien etujen huomioimisen kaivoshankkeisiin liittyvässä päätöksenteossa, kuten malminetsinnän varausvaiheessa?

5 Mitä mieltä olette siitä, että kaivosteollisuuden edustajat ovat voimakkaasti edustettuina TEM:n (työ- ja elinkeinoministeriön) kaivoslakityöryhmässä?