Parempi verkko yhä useampaan mökkiin – Etelä-Savo tavoittelee parempia ja laajempia tietoliikenneyhteyksiä koko maakuntaan 

Etelä-Savon maakuntaliiton kehittämispäällikön Marko Tantun mukaan alueen loma-asunnot pitäisi saada valtion laajakaistatuen piiriin.

Arja Reinikainen

Etelä-Savon maakuntaliitto havittelee parempia tietoliikenneverkkoyhteyksiä etenkin haja-asutusseuduille.
Etelä-Savon maakuntaliitto havittelee parempia tietoliikenneverkkoyhteyksiä etenkin haja-asutusseuduille.

Etelä-Savo tavoittelee parempia tietoliikenneyhteyksiä koko maakuntaan.

Tätä varten Etelä-Savon maakuntaliitto on tehnyt selvityksen, jossa tarkastellaan kiinteiden valokuituyhteyksien kehittämistä ja mobiiliyhteyksien parantamista.

Tarkoituksena on parantaa alueen kuntien ja muiden toimijoiden kykyä hakea rahoitusta tietoliikenneyhteyksien rakentamiseen esimerkiksi valtiolta tai EU:lta.

Etelä-Savon maakuntaliiton kehittämispäällikön Marko Tantun mukaan selvitys on ainutlaatuinen.

– Tällaista selvitystä ei ole tehty missään maakunnassa, mutta se on mahdollista toteuttaa missä tahansa Suomessa.

Tietoliikenneverkkoselvitys sisältää kuntakohtaiset suunnitelmat sekä arvion siitä, miten paikallisten operaattorien ja sähköyhtiöiden yhteinen rakentaminen olisi mahdollista.

– Yksin kuituverkkoa rakennettaessa se maksaa 15 euroa metri, yhteisrakentamisella se on 5 euroa metri. Jos tämä mahdollisuus jätetään käyttämättä, rakentaminen on myöhemmin monin verroin kalliimpaa, toteaa Suur-Savon sähkö Oy:n toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen.

"Valtakunnallinen laajakaistatuki on aivan liian pieni"

Liikenne- ja viestintäministeriössä on valmisteilla uusi laajakaistatuki, jota voi hakea ensi vuonna.

Suunnitelman mukaisen tietoliikenneverkon rakentaminen Etelä-Savoon maksaisi Tantun mukaan 35–40 miljoonaa euroa.

– Kaupallisesti tällainen verkko ei toteudu, se on veikkaukseni. Siihen tarvitaan myös julkista tukea.

Valtakunnallisesti laajakaistatukeen on luvattu valtion taholta 5 miljoonaa euroa.

–Se on aivan liian vähän jo pelkästään Etelä-Savon tarpeeseen nähden. Tarpeita on varmasti myös muissa maakunnissa. Valtion pitäisi kasvattaa sitä pottia huomattavasti, kritisoi Tanttu.

Kaupallisesti tällainen verkko ei toteudu, se on veikkaukseni. Siihen tarvitaan myös julkista tukea. — Marko Tanttu

Tanttu huomauttaa, että myös kuntien tulee sitoutua hankkeisiin taloudellisesti.

– Se on myös haaste, koska (kuntien) taloudet eivät ole hyvässä iskussa.

"Loma-asunnot pitäisi saada tuen piiriin"

Etelä-Savossa on peräti 50 000 loma-asuntoa. Tanttu pitää oleellisena sitä, että myös loma-asunnot saataisiin valtion laajakaistatuen piiriin. Tällä hetkellä ne ovat sen ulkopuolella.

– Myös loma-asuntojen laajakaistat pitäisi olla tukikohtaisia. Näin tuettaisiin monipaikkaista asumista ja työskentelyä, Tanttu sanoo.

Tällä hetkellä Etelä-Savon asukkaista noin 48 prosentilla on kiinteä laajakaista. Jos suunnitelma toteutuisi, kiinteä laajakaista olisi jo 57 prosentilla asukkaista.

Hyvien tietoliikenneyhteyksien avulla voidaan alueelle houkutella sekä asukkaita ja että matkailijoita.

– Monipaikkaisen asumisen kohteet ovat maastossa sikin sokin. On keinotekoista, että tuolle annetaan tukea, tuolle ei. Se on myös elinkeinokysymys. Monipaikkaisen asumisen edellytyksiä pitää tukea, huomauttaa Tykkyläinen.

Blue lake communications Oy:n toimitusjohtajan Hannu Väänäsen mukaan kiinteistöjä lähellä oleva valokuitu on ehdoton edellytys.

– Jos emme pysty synnyttämään runkoverkkoa lähivuosina, me menetämme tilaisuuden. Se on koko maakunnan menetys.

Samoilla linjoilla on MPY telecom Oyj:n toimitusjohtaja Matias Bauer.

– Suomi elää mobiilihypetystä, mutta mobiiliverkko ei riitä, ellemme saa kuituverkkoa siihen. Emme pysty ottamaan tulevaisuuden palveluja käyttöön. Digiloikka lyhenee.

Tietoliikenneyhteyksiä koskevan suunnitelman laativat maakuntaliiton kehittämispäällikkö Marko Tanttu ja ohjausryhmä, johon kuuluivat Markus Tykkyläinen Suur-Savon sähköstä, Juha Putkonen MPY Telecomista ja Hannu Väänänen Blue lake communicationsista.