Kaupallinen yhteistyö | MPY

Pätkivä netti on haitannut Rahulassa työtä ja vapaa-aikaa – Kylä kyllästyi ongelmiin ja päätti ryhtyä toimeen

Rahulalaiset kyllästyivät pätkivään nettiin ja alkoivat itse puuhata alueelle huippunopeaa ja luotettavaa yhteyttä. Valokuitu muuttaa arjen, mutta myös tulevaisuuden.

Jussi Saarinen voi pian
uudistaa Heikkilän Yrttitilan kassajärjestelmän. Siihen tarvitaan luotettava ja
nopea netti.
Jussi Saarinen voi pian uudistaa Heikkilän Yrttitilan kassajärjestelmän. Siihen tarvitaan luotettava ja nopea netti.

Viidentoista minuutin päässä Mikkelistä sijaitseva, useiden järvien ja lampien halkoma Rahula on ollut asukkailleen idyllinen paikka elää. Yksi asia on kuitenkin aiheuttanut kyläläisille päänvaivaa jo pitkään. Tietoliikenneyhteydet toimivat seudulla huonosti tai eivät ollenkaan.

Katvealueella asuvalle Pentti Kääriäiselle se on tarkoittanut sitä, että hän on joutunut kotonaan etsimään paikkaa, missä kännykkä kuuluu. It-töitä sivutyönään tekevä Heikkilän Yrttitilan yrittäjä Jussi Saarinen taas on lähtenyt monta kertaa kaupunkiin vain siksi, ettei etätyö ole kodin pätkivällä nettiyhteydellä onnistunut. Hidas netti on vaikuttanut myös perheen kahden aikuisen ja neljän teinin vapaa-aikaan.

Erityisen ongelmallisia huonot nettiyhteydet ovat olleet Rahulan lukuisille yrittäjille.

Asia on mietityttänyt myös Joonas Uimosta, jolla on kaksi pientä lasta.

– Nelivuotias osaa jo nyt navigoida sujuvasti Yle Areenassa. Kun lapset kasvavat, netin tarve lisääntyy. Silloin ei enää riitä se kahdeksan megaa, mitä 100 megan langaton yhteys on täällä antanut, Uimonen kertoo.

Rahulassa langattomien yhteyksien nopeutta on hidastanut paitsi jokaisen perheen oma lisääntyvä netin käyttö, myös alueen kesäasukkaiden runsas määrä ja lähellä vilistävä Viitostie.

Erityisen ongelmallisia huonot nettiyhteydet ovat olleet Rahulan lukuisille yrittäjille. Esimerkiksi Heikkilän Yrttitila tarvitsisi uuden, pilvipalveluun perustuvan kassajärjestelmän.

Heikkilän Yrttitilalle kokoontuneet rahulalaiset uskovat, että valokuituyhteys auttaa paitsi jokaista henkilökohtaisesti, myös koko kylää ja yhteiskuntaa. Maaseudun vetovoima kasvaa, kun työnteko ja palveluiden ostaminen helpottuvat.
Heikkilän Yrttitilalle kokoontuneet rahulalaiset uskovat, että valokuituyhteys auttaa paitsi jokaista henkilökohtaisesti, myös koko kylää ja yhteiskuntaa. Maaseudun vetovoima kasvaa, kun työnteko ja palveluiden ostaminen helpottuvat.

Oma aktiivisuus kannattaa

Ei siis ihme, että rahulalaiset alkoivat jo vuosia sitten kysellä paikalliselta tietoliikenneyritys MPY:ltä, milloinkas kylälle saataisiin valokuitu. Valokuidulla tarkoitetaan nopeinta mahdollista tietoliikenneyhteyttä, joka tuodaan kotiin piuhaa pitkin.

Valokuidulla kotiin vedetty netti toimii kotona kaikissa laitteissa aina yhtä nopeasti, eivätkä poikkeukselliset sääolot tai alueen muiden ihmisten toimet vaikuta siihen.

MPY teki Rahulasta erityisen kyläverkkohankkeen, johon saatiin kaupungin ja ely-keskuksen tukea.

Rahulassa kokoonnuttiin palaveriin MPY:n kanssa loppuvuodesta 2017. Valokuituyhteyden saamiseksi kylältä tarvittiin mukaan vähintään 10 asukasta, mutta lopulta halukkaita ilmaantui 23.

Kyläläisten oma aktiivisuus säästi lopulta jokaiselta rahaa. MPY teki Rahulasta erityisen kyläverkkohankkeen, johon saatiin kaupungin ja ely-keskuksen tukea. Samanlaisia hankkeita toivotaan jatkossa tehtävän muuallakin.Jussi ja Terhi Saarinen asuvat mielellään Rahulassa. Oma maa
on myös koirien Neven ja Noten mieleen.
Jussi ja Terhi Saarinen asuvat mielellään Rahulassa. Oma maa on myös koirien Neven ja Noten mieleen.

Rahulalaiset maksavat omasta valokuituliittymästään 2000 euroa. Hinta tuntuu edulliselta.

– Tämä nostaa kiinteistöjen arvoa, Joonas Uimonen arvioi.

Tärkeintä on kuitenkin se, mitä nopea ja luotettava netti muuttaa arjessa. Piispan marjat ja hedelmät -tilan eläköityvä yrittäjä Matti Piispa iloitsee mahdollisuudesta käyttää tulevaisuudessa uusia, nettiyhteyteen perustuvia sosiaali- ja terveyspalveluja.

– Ja on se nuori porukkakin tyytyväistä, kun tulevat kylään, Piispa viittaa lapsenlapsiinsa.

Viimeiset metrit Rahulan uutta valokuituyhteyttä vedetään marraskuussa. Ensimmäisenä yhteys avataan Pentti Kääriäiselle, joka voi hoitaa puhelunsa jatkossa netin kautta ja puhua kotonaan kaikkialla.

www.mpy.fi/laajakaista

MPY_logo_verkkoon.jpg