Kaupallinen yhteistyö | MilkWorks

Markus vaihtoi taksikyydit juuston valmistukseen

Kolmikymppinen Markus Vepsäläinen suorittaa elintarvikealan perustutkintoa ja valmistuu meijeristiksi Hämeen ammatti-instituutista. Entinen taksikuski päätti vaihtaa alaa kymmenen taksivuoden jälkeen. Vepsäläinen on tyytyväinen valintaansa ja toivoo saavansa alan töitä heti valmistumisensa jälkeen.

Markus Vepsäläisen mukaan opinnoissa parasta on käytännön työt, joissa oppii miten tuotteet valmistuvat.
Markus Vepsäläisen mukaan opinnoissa parasta on käytännön työt, joissa oppii miten tuotteet valmistuvat.

Päätös lopettaa vanha työ ei ollut helppo. ”Oli iso päätös lopettaa yritys ja lähteä toiselle puolelle Suomea opiskelemaan.”

Markus katseli erilaisia vaihtoehtoja ja osittain sattumalta netissä tuli vastaan Hämeen ammatti-instituutin meijerialan koulutus. ”Yksi painava tekijä valinnassa oli, että alalla työllistyy hyvin.”


Opiskelussa käytäntö kiinnostaa

Markus suorittaa tutkintoa päiväopintoina. Ammatinvaihtaja ajatteli, että on opiskelijoista joukon vanhin – tosin kävi.

”Itse mietin aluksi, että olenkohan luokalla vanhimmasta päästä, mutta kyllä täällä on minua huomattavasti vanhempia alanvaihtajia mukana. Toisaalta nuorimmat opiskelijat tulevat suoraan peruskoulusta”

Markuksella on suoritettuna ylioppilastutkinto, joten opinnot kestävät hänellä kaksi vuotta ja kaksi kuukautta. Opiskelu on ollut Markuksen mukaan monipuolista.

”Ensin on teoriaa ja sitten tehdään asioita käytännössä opetusmeijerillä. Juuri nyt on meneillään käytännön jakso, johon sisältyy mm. jogurttien, viilien ja juustojen valmistusta, kertoo Markus ja jatkaa:

”Käytännön työn lisäksi opintojen aikana käsitellään myös esimerkiksi prosessinohjausta, työturvallisuutta, meijerihygieniaa ja elintarvikelainsäädäntöä. Parasta on kuitenkin käytäntö. Täällä oppii miten tuotteet valmistuvat.”

Meijerialan opintoihin sisältyy miltei vuosi palkallista opiskelua alan tuotantolaitoksissa. Ensimmäisen harjoittelun Markus suoritti Lapinlahdella. Toinen sijaitsee kotipaikkakunnalla Suonenjoella.
Meijerialan opintoihin sisältyy miltei vuosi palkallista opiskelua alan tuotantolaitoksissa. Ensimmäisen harjoittelun Markus suoritti Lapinlahdella. Toinen sijaitsee kotipaikkakunnalla Suonenjoella.


Meijeristi - syötävän hyvä ammatti

Meijerialan ammatillisessa koulutuksessa opiskeluun kuuluu olennaisesti alan tuotantolaitoksissa työskentely. Harjoittelun ajalta opiskelijoille maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

Asuntolassa asuminen ja ruokailu kouluviikolla opiskelijoille maksutonta. Meijeristit toimivat muun muassa eri tuotteiden valmistajina ja valmistuksen ohjaajina, tuote- tai pakkausosastojen esimiehinä, laboratoriovastaavina ja maidon vastaanoton sekä yhteiskäsittelyn hoitajina. He tekevät usein kolmivuorotyötä.

Meijerialalle suuntautunut insinööri AMK

Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) bio- ja elintarviketekniikan koulutuksesta valmistuu ainoana Suomessa meijeriteknologiaan suuntautuneita insinöörejä (AMK). Meijerialan opintopolku valitaan yhteisten perusopintojen jälkeen.
Bio- ja elintarviketekniikan opinnot sisältävät teoriaopintoja, käytännön töitä ja työelämäprojekteja. Opiskeluun sisältyvästä harjoittelusta maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.


Insinöörien työtehtävien laajaan valikoimaan kuuluvat mm. tuotantoalojen esimiestehtävät, valvonta-, prosessin hoito- ja kunnossapitotyöt sekä tuotantoprosessien kehitys-, suunnittelu-, laadunvalvonta- ja käyttöönottotehtävät.

HAMKista valmistuu ainoana Suomessa meijeriteknologiaan suuntautuneita bio- ja elintarviketekniikan insinöörejä.

milkworks_logo.jpg

Lisää tietoa koulutuksista täältä.

MilkWorks  on meijeriteollisuuden ja -koulutuksen yhteinen hanke, jonka tavoitteena on lisätä kiinnostusta meijerialan koulutusta ja ammatteja kohtaan.