Kaupallinen yhteistyö | Järvi-Suomen Energia

Järvi-Suomen Energia parantaa toimitusvarmuutta ja pyrkii osaltaan vaikuttamaan alueen asiakkaiden liiketoiminnan kehitykseen

Juvalla toimiva HASA Juva Ski Resort siirtyi hiljattain Järvi-Suomen Energian maakaapeliin. Muutos toi mukanaan helppoutta, toimintavarmuutta sekä merkittävän ympäristöteon.

PIHLA LIUKKONEN KONTRASTIA

Mika Kankkunen on tyytyväinen Järvi-Suomen Energian asiakas. Maakaapelin myötä laskettelukeskuksen hissien toiminta on varmaa, vaikka sää olisi tuulinen.
Mika Kankkunen on tyytyväinen Järvi-Suomen Energian asiakas. Maakaapelin myötä laskettelukeskuksen hissien toiminta on varmaa, vaikka sää olisi tuulinen.

HASA Juva Ski Resortin asiakkaille muutos näkyy esimerkiksi hissien toimintavarmuutena tuulisella säällä. 

– Nyt sähkö toimitetaan meille maakaapelin kautta. Verrattuna viime kauteen, jolloin sähkö siirtyi meille ilmakaapelein, tilanne on nyt täysin erilainen positiivisessa mielessä, kertoo Mika Kankkunen, Mika Ilmari Oy:n HASA Juva Ski Resortin vetäjä. 

Aikaisemmin ennen maakaapeliin siirtymistä tuulisen sään vuoksi pienikin ja hyvin lyhyt sähkökatkos aiheutti toimintaongelmia: laskettelukeskuksessa lähes kaikki toimii sähköllä ja sähkökatkoksen vuoksi hissit pysähtyivät asiakkaat kyydissään.

Myös toisiinsa yhteydessä olevat kassakoneet, internetyhteys ja kortinlukijat eivät toimineet ja työtä aiheutui paljon pelkästään jo hissien vikailmoitusten kuittauksesta.

– Tilanne on muuttunut ratkaisevasti, kun alueelle asennettiin maakaapeli. Tällä kaudella iso myrsky ei hetkauttanut mitenkään laitteiden ja hissien toimintaa, iloitsee Kankkunen.

Merkittävä ympäristöteko maakaapelin ansiosta

Kankkunen kertoo, että maakaapelin ansiosta HASA Juva Ski Resort on tehnyt myös merkittävän ympäristöteon. Lumetusjärjestelmä, jonka käyttö rinteiden lumettamisen aikana on 7-10 vuorokautta yhtäjaksoisesti, toimii nykyään sähköllä.

Aikaisemmin järjestelmä toimi dieselaggregaatin voimalla. Yhden lumetuksen summana ilmaan pöllähti yli 10.000 diesellitran päästöt. 

–  Hankimme toisen sähköpääkeskuksen lumetusjärjestelmää varten ja luovuimme aggregaattien käytöstä. Lumetus on helpottunut huomattavasti, kun aggregaattia ei tarvitse joko olla tankkaamassa tai huoltamassa jatkuvasti. Aikaakin säästyy, kertoo Kankkunen.

Lumetusjärjestelmä on toimintavarmempi sähkön ja maakaapelin ansiosta.

PIHLA LIUKKONEN KONTRASTIA

Järvi-Suomen Energian alueella on tehty viime vuosina investointeja sähkön toimitusvarmuuden parantamiseksi. Kuvassa Verkostoinsinööri Jani Siltala.
Järvi-Suomen Energian alueella on tehty viime vuosina investointeja sähkön toimitusvarmuuden parantamiseksi. Kuvassa Verkostoinsinööri Jani Siltala.

Toimitusvarmuus paranee vuosi vuodelta

Järvi-Suomen Energian sähköverkon pituus on kokonaisuudessaan 27 000 kilometriä, asiakkaat ovat laajalla järvi-maa-alueella. Sähköverkon rakentaminen on haasteellisempaa kuin kaupunkiyhtiöissä. 

–Järvi-Suomen Energian alueelle on tehty pitkän tähtäimen suunnitelmat toimitusvarmuuden parantamiseksi. Sähkömarkkinalaki määrittää verkonhaltijalle toimintaehdot toimitusvarmuuden parantamiseksi, minkä mukaan verkonhaltijan on toimittava jokaisen asiakkaan kohdalla, sanoo Järvi-Suomen Energian verkostoinsinööri Jani Siltala

Viime vuosina Järvi-Suomen Energia on rakentanut, tehnyt perusparannusta sekä uusinut sähköverkkoaan noin 50 miljoonalla eurolla vuodessa. Toimitusvarmuutta on parantanut esimerkiksi sähköasemien välisten runkoyhteyksien varmistaminen kaapeloinnilla. Ilmajohtoja on siirretty teiden varsiin taajamien ulkopuolisille alueille sekä jo vanhoja haarajohtoja metsistä tien varsiin ilmajohdoiksi, näin myös viankorjausajat lyhenevät huomattavasti. Maakaapelointi on ensisijainen ratkaisu asemakaava-alueilla ja taajamiin sähköä syöttävissä verkoissa.


Järvi-Suomen Energia pyrkii osaltaan vaikuttamaan Etelä-Savon elinvoimaisuuteen

Järvi-Suomen Energiassa suunnitellaan teknistaloudellisesti varmoja ratkaisuja, olipa kyseessä maakaapelointi tai ilmajohdot. 

- Pyrimme suunnittelussa edesauttamaan myös asiakkaan liiketoiminnan kehitystä ja kokonaissuunnitelmassa huomioimaan asiakkaidemme sijainnin ja toiminnan. Näin lisäämme ja kehitämme osaltamme elinvoimaisuutta Etelä-Savon alueella, jatkaa Siltala.