Kaupallinen yhteistyö | Mikkeli Siivotaan Oy

Mikkeli Siivotaan Oy:n toimitusjohtaja Osku Nykänen: Haluan tehdä asiat paremmin, ammattiylpeydellä joka päivä

Osku Nykänen, 30, on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt tehdä töitä yli puolet elämästään ja olla yrittäjänä jo pitkään. Vuonna 2013 perustetun Mikkeli Siivotaan Oy:n toimitusjohtaja on esimerkkinä itse yrityksensä työntekijöille ja myös monelle muulle, jotka hänet tuntevat.

Osku Nykänen
toimii useassa luottamustehtävässä, mm. Etelä-Savon Kauppakamarin hallituksen
jäsenenä.
Osku Nykänen toimii useassa luottamustehtävässä, mm. Etelä-Savon Kauppakamarin hallituksen jäsenenä.

Sanat ahkera, esimerkillinen, periksiantamaton ja perfektionisti kuvaavat Osku Nykästä kenties parhaiten. Periksiantamattomuuteen ja täydellisyyteen pyrkivyyteen on vaikuttanut Oskun aiempi kilpaurheilutausta ja yksinkertaisesti palava halu menestyä.

Esimerkillä johtaminen on Osku Nykäsen tyyli ja tapa johtaa. Yrityksen johtamisen lisäksi Osku tekee töitä siinä missä muutkin työntekijät siivouspalveluissa, perehdyttää itse henkilökuntansa työtehtäviin ja ideoi nykyaikaisia toimintatapoja, joilla helpotetaan työntekijöiden työtä.

– Olemme esimerkiksi tehneet videon eri kohteista työntekijöillemme. Videolla kerrataan tietyn kohteen asiat, jotka erityisesti pitää huomioida kohdetta siivotessa. Jokainen työntekijämme pääsee oman työpuhelimensa kautta koska tahansa katsomaan videoperehdytystä. Videoihin pääsee käsiksi työpuhelimella, kun työntekijämme saa sen käyttöönsä, sanoo Osku.

Vaihtoehtona yrittäjyys

Oskun tie yrittäjäksi lähti liikkeelle 2010. Armeija oli käyty ja yritys, jossa Osku oli ollut töissä vahtimestarina ennen varusmiespalvelustaan, meni konkurssiin. Jotain piti keksiä.

Järjestyksenvalvonta kiinnosti alana ja Osku päätti perustaa oman yrityksen työllistämään itsensä. Yrittäjyys ei ollut alun perin unelma-ammatti, vaan erikoisjoukkojen kouluttaja, jonne tie olisi avautunutkin maanpuolustuskorkeakoulun kautta. Päätöksiä piti tehdä: opiskellako vai tehdä töitä. Osku valitsi yrittäjyyden.

Vuoden 2009 lopulla Osku teki yritykselleen itse kotisivut, opetteli koodaamista ja kirjanpitoa, markkinoi ja teki asiakashankintaa. Kun vuoden 2010 alussa yritys oli rekisteröity, oli toiminta käynnissä jo heti alkuvaiheessa. Asiakassuhteet olivat suhteellisen helppoa solmia, sillä moni asiakas muisti Oskun aiemmin vahtimestarityössään hyvänä tyyppinä, jonka työvuorossa ollessa ei juurikaan kahinoita syntynyt.

Oskun motto: Halu tehdä asiat paremmin, ammattiylpeydellä joka päivä.

Muutenkin kun mies tunnettiin mukavana ja rehtinä kaverina, auttoi se asiassa. Järjestyksenvalvonnan lisäksi siivouspalveluista tuli osa yrityksen toimialaa. Töitä riitti ja Oskulla oli kolme työntekijää itsensä lisäksi.

Siivouspalveluiden oikean hintatason löytämiseksi Osku kartoitti yli 100 alalla toimijan hinnat ja kyseli isoäideiltään, mitä he olisivat valmiita maksamaan siivouspalveluista. Hinnoittelun lisäksi palvelun yksilöllisyys oli avainasemassa, niin kuin tänäkin päivänä.

Yrittämisen lisäksi Osku toimi liikunnanohjaajana seitsemälle liikuntaryhmälle, samalla huolehtien 20 asiakkaan siivouksista ja keikkatöistä ja toimien viikonloppuisin järjestyksenvalvojana. Työtunteja tuli täyteen parhaimmillaan yli 100 viikossa.

Sitoutuneet työntekijät ja asiakkaat

Yrityksen työntekijät ovat Oskulle tärkeitä ja avainasemassa. Alaan nähden työsuhde-etuja on paremmin kuin muilla, koulutus ja perehdytys tehdään perusteellisesti ja työvälineiden laadusta ei tingitä.

Asiakkaat taas saavat räätälöidyt palvelut edullisesti, laadusta tinkimättä. Tällä yhtälöllä yritys onkin menestynyt hyvin. Työntekijät ovat sitoutuneita ja asiakassuhteet pitkäikäisiä.

Arvostus, onnistuminen ja paikallisuus

Oskulle eteenpäin vievä motivaatio löytyy onnistumisesta, arvostuksen saamisesta ja oman osaamisen jatkuvasta kehittämisestä. Tärkeää Oskulle on myös paikallisuus, sekä oman yrityksen että yhteistyö- ja kumppanuusverkoston osalta.

Mikkeli Siivotaan Oy:n osakassopimuksessa onkin määritelty, että vähintään 51% yrityksen osakepääomasta tulee olla Mikkelissä.

Yrityksen visio oli 2018 olla oman alueensa menestynein toimija. Uusi visio on olla Suomen arvostetuin toimija. Ei epäilystäkään, etteikö tämä toteutuisi.

Oskun taustaa
* Perhe: vaimo Ester ja villakoira Patrik
* Useita luottamustehtäviä, mm. Etelä-Savon Kauppakamarin hallituksen jäsen
* Yritykset: Mikkeli Siivotaan Oy, Etelä-Savon Kotihoitajat Oy & ON Security Services

www.siivotaan.fi

Mikkeli-Siivotaan-logo_vaaka1.jpg