Kaupallinen yhteistyö | Karjalan Rakennus ja Maalaus Oy

Vuonna 2003 Petri Siitonen teki tärkeän havainnon ammattikorkeakoulun oppitunnilla – Sen ansiosta hänen yrityksensä on nyt hieman edellä muita

Petri Siitosen johtama rakennusalan yritys pystyy tarjoamaan asiakkailleen poikkeuksellista osaamista. Karamassa opeteltiin uutta, ennen kuin asiakkaat osasivat vaatia sitä.

Karaman työmailla käytetään aina apuna
3D-mallinnusta. Toimitusjohtaja ja pääomistaja on Petri Siitonen (oik.).
Karaman työmailla käytetään aina apuna 3D-mallinnusta. Toimitusjohtaja ja pääomistaja on Petri Siitonen (oik.).

Kun Petri Siitonen tutustui ensimmäistä kertaa rakennustekniikan 3D-mallintamiseen vuonna 2003, hänellä leikkasi heti. Miksei kaikkia rakennuksia suunnitella niin, että rakenteita voisi katsoa tietokoneen ruudulta mistä kulmasta tahansa jo suunnitteluvaiheessa?

– Petri kuule, sen verran olen nähnyt tätä suunnittelun kehittymistä, että tässä menee vielä 15–20 vuotta, Siitosen arkkitehtuurin opettaja ammattikorkeakoulussa vastasi.

En usko, että kovin moni muu pk-yritys Mikkelin ja Lappeenrannan seudulla pystyy tällä hetkellä viemään isoa rakennushanketta läpi tietomallintamalla alusta loppuun kuten me. — Petri Siitonen

Nyt tuosta hetkestä on kulunut 16 vuotta. Aivan kuten opettaja ennusti, 3D-mallintaminen alkaa vihdoin yleistyä.

Petri Siitosen johtamalla Karjalan Rakennuksella ja Maalauksella on kilpailijoihin nähden selvä etulyöntiasema. Siitonen koulutti työntekijänsä ja satsasi ohjelmistoihin jo vuosia sitten, ennen kuin asiakkaat vielä osasivat sellaista pyytää.

– En usko, että kovin moni muu pk-yritys Mikkelin ja Lappeenrannan seudulla pystyy tällä hetkellä viemään isoa rakennushanketta läpi tietomallintamalla alusta loppuun kuten me, Siitonen kertoo.

Karama on niitä harvoja yrityksiä, jotka
pystyvät viemään ison rakennusprojektin läpi tietomallintamalla.
Karama on niitä harvoja yrityksiä, jotka pystyvät viemään ison rakennusprojektin läpi tietomallintamalla.
3D-mallintamalla rakennettavaa kiinteistöä ja
sen sisältämää tekniikkaa voidaan suunnitella ja tarkastaa joka kannalta
projektin kaikissa vaiheissa. Se vähentää virheitä ja viivästyksiä työmaalla.
3D-mallintamalla rakennettavaa kiinteistöä ja sen sisältämää tekniikkaa voidaan suunnitella ja tarkastaa joka kannalta projektin kaikissa vaiheissa. Se vähentää virheitä ja viivästyksiä työmaalla.

Vähemmän virheitä, enemmän säästöä

Puumalassa kotipaikkakuntaansa pitävä yritys on hyödyntänyt 3D-mallintamista esimerkiksi Mikkelissä Kattilansillan uudessa päiväkodissa. Pääurakoitsija hyötyy tietomallintamisesta jo työmaalla, mutta asiakasta, tässä tapauksessa Mikkelin kaupunkia, se palvelee koko kiinteistön elinkaaren ajan.

Ennen suunnittelutyö tapahtui niin, että esimerkiksi LVI-, sähkö- ja rakennesuunnittelijat tekivät kaikki omat suunnitelmansa ja toimittivat ne sitten pääurakoitsijalle. Vaikka jokainen suunnitelma toimi itsessään, pääurakoitsija törmäsi usein työmaalla siihen, ettei niitä pystytty käytännössä toteuttamaan niin kuin jokainen oli alun perin aikonut.

Pääurakoitsija hyötyy tietomallintamisesta jo työmaalla, mutta asiakasta, tässä tapauksessa Mikkelin kaupunkia, se palvelee koko kiinteistön elinkaaren ajan.

Talotekniikan ristiriidat keskeyttivät työmaalla tuotantoa ja viivästyttivät aikatauluja.

Nykyään Karaman koko henkilökunta on koulutettu käyttämään tietomallinnus- ja 3D-ohjelmistoja, jotka yhdistävät eri suunnitelmat ja näyttävät, miten vaikkapa arkkitehdin sekä sähkö-, LVI- ja rakennesuunnittelijoiden ajatukset käytännössä rakennuksen alakaton alla toimivat.

– Samaan aikaan, kun tekniikan määrä rakennuksissa kasvaa ja monimuotoistuu, emme enää kompastu niin usein perusongelmiin, Siitonen kuvailee.

Karaman koko henkilökunta on koulutettu
nykyaikaisten ohjelmistojen käyttöön.
Karaman koko henkilökunta on koulutettu nykyaikaisten ohjelmistojen käyttöön.
Työmaalla asiat sujuvat nopeammin,
turvallisemmin ja varmasti oikein, kun eri suunnittelijoiden ajatukset on
testattu yhteensopiviksi 3D-mallintamalla jo suunnitteluvaiheessa.
Työmaalla asiat sujuvat nopeammin, turvallisemmin ja varmasti oikein, kun eri suunnittelijoiden ajatukset on testattu yhteensopiviksi 3D-mallintamalla jo suunnitteluvaiheessa.

Katse yhä tulevaisuudessa

Siitonen on toiminut Karaman toimitusjohtajana vuodesta 2006 ja pääomistajana vuodesta 2013. Hän on aina satsannut digiosaamiseen, vaikka aluksi se tarkoitti sitä, että Siitosen oli vaikea löytää hankkeisiinsa uudisohjelmistoja käyttäviä ja ryhmätyöhenkisiä suunnittelijoita.

Minulla on sellainen tunne, että se osaaminen mitä meillä on, alkaa kunnolla kantamaan hedelmää seuraavan viiden vuoden aikana. — Petri Siitonen

Viimeisen parin vuoden aikana 3D-osaajien löytyminen on helpottunut merkittävästi. Myös asiakkaat ovat alkaneet vaatia uuden tekniikan hallitsemista.

– Minulla on sellainen tunne, että se osaaminen mitä meillä on, alkaa kunnolla kantamaan hedelmää seuraavan viiden vuoden aikana, Siitonen sanoo.

Isojen rakennusprojektien johtamiseen, rakentamiseen ja tietojenhallintaan erikoistuneen Karaman katse siintää kaukana tulevaisuudessa. Tänä vuonna noin 7 miljoonan euron liikevaihtoa tekevä perheyritys haluaa olla kaikessa digiosaamisessa kilpailijoita edellä. Tätä digiosaamisen jalkauttamista on päätetty käyttää myös vuoden aikana kasvun tueksi ostettujen yritysten henkilöstöön.   

Karaman osaaminen näkyy muun muassa Mikkelin
uudessa Kattilansillan päiväkodissa. (Huomio rakennusalan ammattilaisille! Työmaiden kuvat ovat demostroituja, joten työntekijöiltä puuttuvat suojalasit kuvista. Karaman
työmailla noudatetaan normaalia työturvallisuuslainsäädäntöä.)
Karaman osaaminen näkyy muun muassa Mikkelin uudessa Kattilansillan päiväkodissa. (Huomio rakennusalan ammattilaisille! Työmaiden kuvat ovat demostroituja, joten työntekijöiltä puuttuvat suojalasit kuvista. Karaman työmailla noudatetaan normaalia työturvallisuuslainsäädäntöä.)

www.karama.fi

Karama-logo-verkkoon-sloganilla.jpg