Kaupallinen yhteistyö | ESEDU – Etelä-Savon Ammattiopisto

Ärsyttääkö töihin lähtö? Kun Ville Lausas leipääntyi 20 työvuoden jälkeen, hän otti härkää sarvista ja päätti opiskella itselleen uuden ammatin Etelä-Savon ammattiopistossa

Opiskelemaan voi hakea koko ajan. Jatkuva haku on hyvä mahdollisuus etenkin aikuisille, joille on jo kertynyt työkokemusta.

Kun 20 vuotta
päivittäistavarakaupassa tuli täyteen, Ville Lausas päätti opiskella

itselleen uuden ammatin.
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto valmistui Etelä-

Savon ammattiopistossa vajaassa vuodessa.
Kun 20 vuotta päivittäistavarakaupassa tuli täyteen, Ville Lausas päätti opiskella itselleen uuden ammatin. Ravintola- ja catering-alan perustutkinto valmistui Etelä- Savon ammattiopistossa vajaassa vuodessa.

Mikkeliläinen Ville Lausas, 34, leipääntyi reilut puolitoista vuotta sitten työhönsä. Hän oli työskennellyt päivittäistavarakaupassa lähes 20 vuotta, joista 15 vuotta samassa työpaikassa.

Toissa kesänä hän sai töitä tarjoilijana Puumalan Sahanlahdesta. Satunnaisia baarikeikkoja aiemmin tehnyt Lausas innostui ja otti yhteyttä Etelä-Savon ammattiopistoon.

Esedu kertoi jatkuvasta hausta, Lausas haki ja opinnot alkoivat lennosta muutama viikko muiden opiskelijoiden jälkeen elokuussa 2018.

Oli hyvä, että heti kun työt loppuivat, uusi ovi aukesi. — Ville Lausas

– Oli hyvä, että heti kun työt loppuivat, uusi ovi aukesi. En tiennyt, että se kävisi näin nopeasti, Lausas kertoo nyt.

Hän sai ravintola- ja catering-alan perustutkinnon valmiiksi viime kesänä. Työllistyminen näyttää hyvältä, sillä opintoihin kuuluneet harjoittelut tutustuttivat alan työpaikkoihin.

– Minua on jo kysytty töihin, Lausas vahvistaa.

Elämänmuutos piristää

Opinto-ohjaaja Päivi Uimosen mukaan mahdollisuus hakea opiskelemaan läpi vuoden on erinomainen asia varsinkin aikuisille. Yleensä opiskelijoita otetaan sisään neljä kertaa vuodessa, mutta työkokemusta ja aiempia opintoja hankkineet aikuiset voivat aloittaa opiskelun muinakin aikoina.

Peruskoululaisille suositellaan ensisijaiseksi hakutavaksi kevään yhteishakua. Jotkut tutkinnot ovat kuitenkin ainoastaan jatkuvassa haussa. Esimerkiksi eläintenhoitajaksi ei voi hakea opiskelemaan yhteishaussa.

Mahdollisuus hakea opiskelemaan läpi vuoden on erinomainen asia varsinkin aikuisille. — Päivi Uimonen

Jatkuvalla haulla valitut opiskelijat eivät välttämättä opiskele ryhmässä. Jokaisen opinnot suunnitellaan henkilökohtaisesti tavoitteiden, työkokemuksen ja harjoittelupaikkojen perusteella.

Ville Lausas arvosti opiskelussa mahdollisuutta edetä omaa tahtia. Hän pääsi opettelemaan uutta ammattia hyvin käytännönläheisesti. Suurimman osan ajasta hän hankki osaamista työelämässä.

– Juuri siksi viihdyinkin opiskelemassa niin hyvin, kun ei ollut kalvosulkeisia. Toki koulutehtäviä ja tenttejäkin oli.

Ville Lausas tykkäsi opiskelusta, mutta myös uusi työ on mukavaa, eikä siinä lopu tekeminen kesken.
Ville Lausas tykkäsi opiskelusta, mutta myös uusi työ on mukavaa, eikä siinä lopu tekeminen kesken.

Lausas opiskeli nuorena merkonomiksi, mutta ei saanut tutkintoa valmiiksi. Töitä oli niin paljon, että koulu jäi tuolloin kesken. Nyt hän on ylpeä siitä, että sai tutkinnon valmiiksi.

Hän suosittelee alanvaihtoa ja opintoja muillekin.

– Vapaa-aikaa ei juuri ollut, mutta voin silti suositella tätä kaikille, joita ärsyttää mennä aamulla töihin. Tekee hyvää saada elämään jotain täysin uutta.

Jo työelämässä pitkään ollutta aikuista virkisti opiskelussa paitsi uuden oppiminen myös nuorten seura. Aikuiset ja nuoret opiskelevat nykyään yhdessä sekaryhmissä. Se sopi Lausakselle oikein hyvin.

– Olenhan itse pysyvästi 17-vuotias, Lausas nauraa.

Juttu on julkaistu aiemmin Etelä-Savon ammattiopiston koulutusliitteessä viime keväänä, kun Ville Lausas oli vielä opiskelijana.

Jatkuva haku

* Soveltuu kaikille.
* Tutustu Esedun nettisivuilla tutkintoihin. Valitse itsellesi sopiva hakutapa.
* Jatkuvassa haussa Esedu ottaa sinuun yhteyttä. Kaikki hakijat haastatellaan. Hakijoille voi olla myös kieli- tai soveltuvuuskokeita.
* Opiskelujen aloituksen ajankohta vaihtelee.
* Jos olet epävarma alasta, voit tehdä Eseduun avoimen hakemuksen.

www.esedu.fi

esedu2018_logo_verkkoon2.jpg