Kaupallinen yhteistyö | Matti ja Liisa Koti Oy

Entä jos saisit olla sellainen kuin olet? - Yhteisöllinen asuminen tukee vaikeissa elämänvaiheissa

Aina elämä ei kulje toivottuun suuntaan, silloin tarvitaan tukea ja turvallisuutta. Sellainen yhteisö löytyy Pieksämäeltä: yli kymmenen asumisyksikön erityistä tukea tarvitsevien Matti ja Liisa Koti on paikka, jonka arvojen keskiössä on sekä yksilöllisyys että yhteisöllisyys.

Entä jos saisit olla sellainen kuin olet? - Yhteisöllinen asuminen tukee vaikeissa elämänvaiheissa

Matti ja Liisa Kodin tarina alkoi jo vuonna 1997 Pieksämäellä, kun sen perustaja Liisa Heikkinen halusi tarjota tukea tarvitseville mielenterveyskuntoutujille paikan, missä he saavat olla sellaisia kuin ovat, mutta tukea ja turvaa on tarjolla. Nyt yritys on kasvanut kahdentoista yksikön toimijaksi, mutta yrityksen toiminta-ajatus ei ole muuttunut. Vastaava sairaanhoitaja Maria Kuoppala on ollut mukana toiminnassa yli 20 vuotta ja vahvistaa, että alkuperäinen ajatus näkyy arjessa.

-Arkemme keskiössä on yhteisöllisyys ja kuntouttava toiminta, vastuun ja vapauden antaminen asukkaille. Meillä on ollut arkisin omaa ohjattua päivätoimintaa jo 12 vuotta, sen lisäksi eri yksiköissä on erilaisia ryhmiä ja toimintaa, joissa jokaisella on mahdollisuus osallistua, Kuoppala painottaa.


Vapaat kädet kehittämiseen

Sama toiminnan vapaus näkyy myös työntekijöiden arjessa. Jokainen voi vaikuttaa työhönsä, kehittää sitä haluamaansa suuntaan ja käyttää omia vahvuuksiaan niin työryhmissä kuin asukkaiden kanssakin.

-Liisa on antanut meille vapaat kädet kehittämiseen ja meillä on etuna lisäksi se, että voimme tarjota vuokra-asunnon, jos työntekijä muuttaa Pieksämäelle. Itselleni parasta on ollut työn monipuolisuus ja se, kun olen nähnyt Matti ja Liisa Kodin kehityksen ja saanut olla mukana luomassa uutta.

-Meillä Nikkarilassa esimerkiksi ei pidetä raportteja, vaan asukkaat itse kertovat vointinsa. Aamulla jaetaan työt, jotka liittyvät päivän arkeen. Ne voivat olla keittiötöitä, siivousta, kanojen tai kasvimaan hoitoa tai muuten vain yhdessä olemista. Asukkaat saavat itse osallistua arjen suunnitteluun oman vointinsa mukaan.

mattijaliisakotitoinenkuva.jpg

Uutta tulossa toukokuussa

Kehittäminen näkyy myös uuden rakentamisessa. Pieksämäelle valmistuu toukokuussa vanhusten kodinomainen palveluasumisen yksikkö Kuikanpesä, missä asukkaita tuetaan arjen asioissa. Tästäkin Kuoppala on innoissaan.

-Rakennamme yhteisön, jossa vanhus voi jatkaa siitä, mihin kotona on jäänyt. Toiminnallisuus arjen askareineen ylläpitää terveyttä ja hidastaa muistisairauden etenemistä, niinpä Kuikanpesässä voi osallistua esimerkiksi leipomiseen tai ruoanlaittoon tai asunnoissa voi itse tehdä ruokaa. Yhteisöllisyys, asiakkaan kunnioittaminen ja aito kohtaaminen ovat meille kunnia-asioita, Kuoppala korostaa.

Mikä?

Matti ja Liisa Koti tuottaa asumispalveluja mielenterveyskuntoutujille ja vanhuksille. Asuminen voi olla tehostetun tai tuetun palvelun asumista tai palveluasumista. Toiminta-alue on laaja Lahdesta Äänekoskelle ja Nurmekseen saakka. Toimipisteet sijaitsevat Pieksämäellä ja Kuopiossa www.mattijaliisakoti.fi.

Työpaikat:

Toukokuussa 2021 Pieksämäelle avautuva muistisairaiden vanhusten palveluasumisen yksikkö Kuikanpesä tarvitsee nyt työntekijöitä:

Sairaanhoitaja amk:
-Jos olet kehitysmyönteinen ja innokas esimies ja sinulla on kokemusta vanhustyöstä ja yhteisöhoidosta, tule meille töihin!

Lähihoitaja:
-Jos olet innokas, toimeen tarttuva, luova ja vanhusten hyvästä elämästä kiinnostunut lähihoitaja, jolla on kokemusta yhteisöhoidosta, tule meille töihin!

Lisätietoja:

Maria Kuoppala puh. 0400 653 662

maria.kuoppala@mattijaliisakoti.com

www.mattijaliisakoti.fi
http://mattijaliisakoti.fi/liisa-koti-oy/kotihoito#sorvarinkatu
Facebook Nikkarilan yhteisö

Katso täältä Matti ja Liisa Kodin perustajasta Liisa Heikkisestä kertovan Toyota ja toppatakki -elokuvan traileri :