Kaupallinen yhteistyö | Eksote

Ennen kävelykin teki kipeää – nyt Kari, 70, lumilautailee

Liikuntaa rakastava Kari Horttanainen oli menettää kaikki tärkeät harrastuksensa, kun lonkkanivelten kulumat tekivät liikkumisesta lähes mahdotonta. Tekonivelleikkaus muutti elämän suunnan täysin.

Ei voi muuta kuin ihmetellä, kuinka paljon elämänlaatu nousi leikkauksilla, hämmästelee ruokolahtelainen Kari Horttanainen, 70. Horttanainen tarkoittaa operaatioita, joissa hänelle asennettiin molempiin lonkkiin tekonivelet. Ne palauttivat liikuntaa rakastavan miehen takaisin pyörän selkään ja jopa laskettelurinteeseen.

Ennen leikkaukseen lähtöä mies ehti kärsiä yli vuosikymmenen ajan lonkissa olleista kulumista. Horttanainen havahtui ensimmäisiin oireisiin noin 14 vuotta sitten luistellessa ja jalkapalloa pelatessa.

- Jalkapallo ei tahtonut lentää niin kuin olisi pitänyt. Ajattelin, että nyt on jotain hämminkiä.

Kulumat olivat jo tuolloin sen verran pahoja, että lääkäri suositteli leikkausta. Niinpä lääkärin neuvosta varattiin operaatioaika, mutta lopulta Horttanainen perui sen.

- Ajattelin, etten yksityisyrittäjänä voi panna lappua luukulle kuukausien toipumisajaksi. Tilanne ei myöskään ollut silloin vielä niin paha.

Kävelykin vaikeaa

Horttanaisen tilanne huononi kuitenkin vuosi vuodelta.

Lonkissa ei ollut missään vaiheessa särkyä lepotilassa, mutta liikkuminen kävi koko ajan hankalammaksi. Esimerkiksi hiihtäminen tai pyöräily oli mahdotonta, sillä lonkat eivät avautuneet sivusuunnassa. Lopulta jopa tavallinen kävely tuotti vaikeuksia ja kävelytyyli oli muuttunut tavanomaisesta poikkeavaksi.

- Lääkäri taisi kirjoittaa papereihin, että potilas kävelee kuin nuorallakävelijä, Horttanainen kertoo.

Kun liikunnallinen elämäntapa oli lopullisesti katoamassa, Horttanainen päätti lähteä leikkaukseen. Vasen lonkka operoitiin viime vuoden huhtikuussa ja oikea puoli vain puolen vuoden kuluttua marraskuussa. Molemmat leikkaukset tehtiin Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten Etelä-Karjalan keskussairaalassa.

Leikkaus Kaija Koon tahdissa

Horttanainen sanoo suoraan, että ensimmäinen leikkaus pelotti.

- Siksi sitä tuli varmaan viivyteltyä niin pitkään. Leikkauksessa olleet kaverit kuitenkin rohkaisivat ja sanoivat, että elämänlaatu paranee paljon.

Ensimmäinen operaatio sujui ongelmitta noin tunnissa. Se tehtiin selkäydinpuudutuksessa eli Horttanainen oli hereillä koko operaation ajan.
Jotta hänen ei tarvinnut kuulla leikkauksen paikoin ronskejakin ääniä, korvakuulokkeisiin sai mieluista musiikkia.

- Musiikiksi tarjottiin Kaija Koota ja se kelpasi minulle hyvin. Sanoin vain, että laittavat tarpeeksi kovalle, Horttanainen nauraa.

Koska ensimmäinen leikkaus ja siitä toipuminen sujuivat hyvin, Horttanainen halusi seuraavaan leikkaukseen mahdollisimman pian. Sielläkin korvissa soi Kaija Koo ja myös leikkauksesta toipuminen sujui hyvin. Itse asiassa niin hyvin, että jo tämä vuoden huhtikuussa eli noin puoli vuotta lonkkaleikkauksesta Horttanainen lasketteli lumilaudalla Ylläksen rinteillä. Sen hän tosin uskalsi tunnustaa leikkauksen tehneelle ortopedian klinikan ylilääkäri Juha Kasuriselle vasta tänä syksynä.

- Sain kuntoutukseen hyvät jumppaohjeet, joita noudatin tarkasti. Joitakin rajoituksia tietenkin on ja pysyy. Esimerkiksi maratonia en aio juosta, vaikka juokseminen onnistuukin, Horttanainen naurahtaa.

Horttanainen kiittelee Etelä-Karjalan keskussairaalassa saamaansa hoitoa ja apua. Ne muuttivat elämänlaadun täysin uudeksi. Arkeen on tullut uusia ja vanhoja harrastuksia: maastopyöräilyä, perhokalastusta ja monipuolista ulkoilua.

- Minulle ulkona liikkuminen on ihan henki ja elämä. Siksi tämä on niin hitsin hienoa, Horttanainen hymyilee.

Kari Horttanainen aloitti heti tekonivelleikkauksesta toivuttuaan vaimonsa kanssa maastopyöräilyn sähköavusteisella läskipyörällä. Ennen leikkausta se ei olisi ollut mitenkään mahdollista, Horttanainen sanoo.

Leikkaukseen pääsee jouhevasti

Horttanaisen uusien lonkkanivelten lisäksi Etelä-Karjalan keskussairaalassa leikattiin viime vuonna noin 670 tekoniveltä. Leikkausjonot on saatu purettua kokonaan pois, sillä hoitoketju on hiottu erittäin tehokkaaksi, kertoo ortopedian klinikan ylilääkäri Juha Kasurinen.

Jonottomuus tarkoittaa käytännössä sitä, että potilaalle voidaan antaa heti poliklinikalta leikkausaika, jos potilas vain muuten on yleiskunnoltaan leikkauskunnossa.

Huolellisuus ennakkovalmisteluissa näkyy hyvin suoraan potilaan toipumisessa.

- Eksoten tekonivelyksikössä on ollut proteesi-infektioita vähemmän kuin keskimäärin Suomen tekonivelsairaaloissa, Kasurinen toteaa.

Eksotessa leikataan kaikkia isojen nivelten tekoniveliä. Kasurisen mukaan useimmiten leikkauspöydällä käydään polven tai lonkan nivelten takia, mutta myös olkapään ja nilkkojen tekoniveliä leikataan.

Terveydenhuollon valinnanvapauden myötä potilas voi nykyisen mennä leikattavaksi mihin tahansa julkisen terveydenhuollon sairaalaan.

- Potilas tarvitsee vain lähetteen omalta hoitavalta lääkäriltä, joten Lappeenrantaan voi tulla leikattavaksi mistä päin Suomea tahansa, Kasurinen muistuttaa.

Lähetteellä leikkaukseen

• Eksotessa tehdään vuosittain lähes 700 tekonivelleikkausta. Tyypillisesti operoitavana on polvi tai lonkka, jossa on tavallista elämää haittaava nivelrikko.

• Etelä-Karjalan keskussairaalaan voi tulla tekonivelleikkaukseen mistä päin Suomea tahansa. Potilas tarvitsee vain lähetteen, jonka saa omalta hoitavalta lääkäriltä.

• Tekonivelleikkaus on yleensä noin tunnissa ohi. Sairaalassa ollaan yleensä 2–3 päivää, minkä jälkeen alkaa pääosin omatoiminen kuntoutus.

• Eksote on avannut tekonivellinjan, jossa leikkausta harkitsevien tai leikkauksessa olleiden kysymyksiin vastaa arkisin kello 8–15 tekonivelasiantuntija. Puhelinnumero on 040 651 1368.