Kenkäveron tietävät kaikki — Harva kuitenkin on perillä siitä, mitä erikoinen paikannimi tarkoittaa

Vanhasta pappilasta on rakentunut merkittävä ja laajasti tunnettu matkailukohde Mikkeliin. Se on edelleen Suomen suurin puurakenteinen pappila.

Jaakko Avikainen

Kenkäveron Anne Ossi luottaa vanhan pappilan tunnelmaan.
Kenkäveron Anne Ossi luottaa vanhan pappilan tunnelmaan.

Kun Mikkeliin saapuu joko pohjoisesta, etelästä tai vesiteitse Saimaan Pappilanselkää pitkin, törmää matkan varrella Kenkävero-kylttiin.

Yksi seudun suosituimmista matkailukohteista on monille tuttu, mutta erikoinen nimi herättää vuodesta toiseen ihmetystä.

Nimellä on monia tarinoita, mutta niistä kuuluisimman mukaan niemellä sijaitsevan pappilan nimi juontaa juurensa jopa satojen vuosien taakse:
Entisaikaan monet savolaiset saapuivat veneillään Saimaan saaristosta sunnuntaikirkkoon kaupunkiin.

He soutivat veneen pappilan rantaan, ja vaihtoivat kirkkokengät jalkaansa.
Kengät kuluivat kirkon ja rannan välisellä matkalla  — ja niin syntyi sanonta, että nyt maksetaan kenkäveroa.

Rakennus valmistui vuonna 1869

Kenkäveronniemen pappila, jota myös Isoksi pappilaksi aikoinaan kutsuttiin, valmistui 1869. Pitsimäisin koristein kuorrutettu, romanttishenkinen päärakennus oli ja on edelleen Suomen suurin puupappila.

Alue toimi kuitenkin pappisväen asuinpaikkana jo paljon nykyistä päärakennusta aikaisemmin:  Arvio on, että paikalla sijaitsi jo 1400-luvun puolivälissä papin asuttama savupirtti.

Nykyisin Kenkävero toimii ympärivuotisena matkailukohteena, jonka pappilan päärakennuksessa toimii kahvila-ravintola.

Sen lisäksi alueella yleisölle avoinna ovat leipomo, rantapaviljonki, myymälät, erilaisia näyttelyitä sekä tietenkin perinteikäs puutarha.

Kenkäverossa on oma tunnelma

Kesäisin alueelta löytyy myös kotieläimiä, ja viime vuosina joulupukki on pitänyt salaista kesäpaikkaansa, piilopirttiä Kenkäveron vanhassa saunassa.

— Tunnelma on täällä erityinen. Se on se fiilis, jossa kaikki yksityiskohdat luovat kokonaistunnelman; valaisimet, kukat, hauskat kengät pihamaalla, eläimet ja muut, toiminnanjohtaja Anne Ossi luettelee.

Hänen mukaansa erityisesti sisustajat hakevat Kenkäverosta inspiraatiota omaan kotiinsa.

— Visuaalisuus on meidän valttimme. Jukka Rintala on jo useiden vuosien ajan somistanut päärakennuksen tilaustyönä sesongin mukaiseksi.

Kenkäveron pappila ehti toimia pyöreät sata vuotta seudun sivistäjänä, ja sen toiminnasta otettiin esimerkkiä niin asumiseen, pukeutumiseen kuin maatalouden kehittämiseen.

— Kirkkoherrojen yksityiselämää ei tullut paljon julki, mutta jokaisella oli omat mieltymyksensä. Rovasti Peltonen oli innokas puutarhuri, kun taas Cederbergit elivät boheemia seurapiirielämää.

Vierailijoita kävi varsinkin kesäaikaan runsaasti, ja useasti pöytä katettiinkin ulos puutarhaan. Valkoisten liinojen päältä tarjoiltiin tyypillistä aikakauden kartanoruokaa, joka sisälsi paljon oman kasvimaan tuotteita.
 
Tarjoilut olivat runsaat, ja niistä nauttivat niin ministerit, presidentit, piispat kuin kulttuurielämän kuuluisuudet.

Marsalkka Mannerheim piti pappilaa erityisen kauniina, ja hänelle lähetettiin puutarhan antimia myös keskustaan nautittavaksi.

— Lähiruoka on edelleen ehdottomasti Kenkäveron juttu. Puutarhassa on nykyään pappila-aikaa enemmän erilaisia yrttejä sekä kukkia, joita käytetään ruokien koristelussa.

Kaikki leivät ja leivonnaiset tehdään puolestaan käsin leivintuvassa.

Paikalla sijaitsi jo 1400-luvun puolivälissä papin asuttama savupirtti.

Seitsemän kirkkoherran asunto

Pappilassa ehti asua yhteensä 7 kirkkoherraa, kunnes vuonna 1969 rovasti Niininen päätti siirtyä pappilasta kaupunkiasuntoon.

Matkailukohteena vanha pappilan henki on pyritty säilyttämään. Kenkäverossa kohtaavat arki ja juhla, perinteet sekä uudet tuulet.

Toiminnanjohtaja Ossin mukaan pappilassa elettiin jo aikoinaan makeaa elämää. Kirkkoherroille tuotiin usein tuliaisiksi kermaa ja muita ylellisyyksiä.

Tänä päivänä eräs herkku pysyy vierailijoiden jälkiruokalautasella kesästä toiseen: Pappilan hätävara kuuluu Kenkäveroon.

Kenkävero, Pursialankatu 6, 50100 Mikkeli
www.kenkavero.fi