Huippupianisti konsertoi mansikkapalkalla, harvat ja valitut lyödään savusaunaritareiksi Valeri Gergijevin seurassa — Mikkelin Musiikkijuhlat on aivan erikoislaatuinen klassisen musiikin tapahtuma

Kaikki sai alkunsa vuoden 1980 Hirvensalmen Tervaleppäjuhlilta. Kriitikkolegenda Seppo Heikinheimo oli alussa vahva taustavaikuttaja.

Jaakko Avikainen

Mikkelin musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Valeri Gergijev ja hänen maagiset kätensä.
Mikkelin musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Valeri Gergijev ja hänen maagiset kätensä.

Hirvensalmen kunnan perinteiset Tervaleppäjuhlat saivat 1980-luvun lopussa kansainvälistä potkua, kun paikallinen kesäasukas Seppo Heikinheimo palkkasi juhlien esiintyjäksi pianisti Aleksei Ljubimovin Moskovasta.

Pari vuotta myöhemmin mansikkapalkalla oli tulossa konsertoimaan Vladimir Ashkenazy. Maailmankuulun taiteilijan esiintyminen päätettiin varmuudeksi järjestää Mikkelissä, Mikaelin isossa Martti Talvela -salissa.

Konsertin menestys oli hyvä ja Heikinheimo lausui ääneen ajatuksen musiikkijuhlien perustamisesta kaupunkiin.

Improvisoitu ensifestivaali

Ensimmäinen festivaali toteutui kesällä 1992.

— Sehän tempaistiin kasaan muutamassa viikossa. Ohjelma valmistui improvisoiden pari viikkoa ennen tapahtumaa, ilman sen suurempaa kokemusta, muistelee Mikkelin musiikkijuhlien pitkäaikainen puheenjohtaja Jukka Tikka.

Seuraavana syksynä Heikinheimo tapasi Helsingissä Valeri Gergijevin ja kutsui hänet Hirvensalmen huvilalleen saunomaan. Puulalle avautuva maisema huolehti lopusta: Mikkelin musiikkijuhlille oli löytynyt uusi taiteellinen johtaja.

— Minä en ollut kuullutkaan kyseisestä kapellimestarista, mutta puolustukseni voin sanoa, ettei ollut moni muukaan Suomessa. Heikinheimo löi käteeni sivun kokoisen New York Timesin artikkelin Gergijevistä ja siinä hölmömpikin ymmärsi, että tässä on kova jätkä. Siitä se lähti, Tikka kertoo.

Vuosittainen perinne on isäntien ja mariinskilaisten välinen jalkapallo-ottelu, jossa intoa on kentällä enemmän kuin taitoa.

Gergijev viihtyy Mikkelissä

Tänä kesänä Valeri Gergijev tulee Mariinski-orkesterin kanssa Mikkeliin 26. kerran.

Rahan takia hän ei Mikkelissä reissaa. Tikan mukaan motiivi löytyy perheen viihtymisestä eteläsavolaisella maaseudulla. Isännillä on valttikortti, jota maailman metropoleilla ei ole.

— Lapset ovat viettäneet täällä aikaa syntymästään saakka. Valeri ei paljon lomaa vietä, mutta perhe jää juhlien jälkeen useammaksi viikoksi, Tikka kertoo.

Tänä kesänä yksi Gergijevin kolmesta lapsesta, vuonna 2000 syntynyt ja nelivuotiaana piano-opinnot aloittanut Abisal Gergijev debytoi Mikkelissä musiikkijuhlien solistina.

Savusaunaa ja jalkapalloa

Olennainen osa musiikkijuhlien oheisohjelmaa ovat kansainvälisen savusaunaseuran kokoontumiset Gergijevin johdolla.

Kiire kaikkoaa viimeistään siinä vaiheessa, kun tuntien saunomisen jälkeen päivä alkaa valjeta ja viileä järvivesi kutsuu kastautumaan.

Vain harvat saavat kutsun saunomaan, mutta sitäkin harvemmat lyödään savusaunaritareiksi asianmukaisin menoin.

Toinen vuosittainen perinne on isäntien ja mariinskilaisten välinen jalkapallo-ottelu, jossa intoa on kentällä enemmän kuin taitoa.

Ensimmäinen ottelu pelattiin 20 vuotta sitten ja silloin myös Gergijev nähtiin pelaavassa kokoonpanossa.

Enää hän ei lähde kentälle mukaan, mutta penkkiurheilee sitäkin innokkaammin. Jos jalkapallon MM-kisat osuvat musiikkijuhlien ajankohtaan, on järjestelyissä huomioitava maestron mahdollisuus seurata kisoja pukuhuoneessaan.

Koko Mikkeli mukaan

Valeri Gergijevin sitoutuminen Mikkelin musiikkijuhliin on ainutlaatuinen ilmiö. Tikka kertoo, että päivämäärät vuosille 2019—2020 on jo lyöty lukkoon.

Samaan aikaan festivaalin tulevaisuutta pohditaan työryhmässä, johon on kutsuttu Mikkelin kehittämisestä kiinnostuneita henkilöitä.

— Työryhmän on tarkoitus pohtia muun muassa sitä, miten tapahtuman luonnetta saataisiin muokattua enemmän koko kaupungin tapahtumaksi, Tikka sanoo.

Tänä kesänä ohjelma on laajentunut klassisesta musiikista swingiin, balettiin ja asiantuntijaseminaareihin. Lisäksi yleisölle on tarjolla klassisen musiikin ilmaiskonsertti Mikkelin tuomiokirkossa.