Uusi työ ja koti, rakastuminen ja iltatähti kolmessa vuodessa — Christa Carpelan, 41, on tehnyt rohkeita ratkaisuja nuoresta lähtien

Carpelan-Heinisalon uusperheessä puhutaan paljon ja harrastetaan monenlaista liikuntaa, kuten koripalloa, jenkkifutista ja hevosia.

Lukas Pearsall

Jenkkifutista pelaava Jani Heinisalo kannattelee helposti kymmenkiloista Joa-poikaansa. Taustalla äiti Christa Carpelan ja isosiskot Olivia ja Neela Carpelan.
Jenkkifutista pelaava Jani Heinisalo kannattelee helposti kymmenkiloista Joa-poikaansa. Taustalla äiti Christa Carpelan ja isosiskot Olivia ja Neela Carpelan.

Viimeisten kolmen vuoden aikana on tapahtunut paljon. Kaikki alkoi siitä, kun Espoossa asunut Christa Carpelan erosi lastensa isästä ja päätti hakea Kouvolaan töihin. Hänet valittiin Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) Kymen piirin toiminnanjohtajaksi.

Carpelan muutti alakoululaisten tytärtensä Olivian ja Neelan kanssa kaupunkiin, jossa oli ennestään vain joitakin tuttuja. Hänen vanhempansa ovat kotoisin Kotkasta, joten Kymenlaakso oli jotenkin tuttua seutua.

Yleensä lapset ovat mukana kaikessa. — Christa Carpelan

Esikoinen Oliver jäi isänsä luokse Espooseen käymään peruskoulun loppuun.
Christa Carpelan on nuoresta alkaen tehnyt itsenäisesti isoja päätöksiä. Jo 18-vuotiaana hän hankki omilla tienesteillään asunnon Helsingistä.

Tälläkään kertaa hän ei asuntoasiassa himmaillut, vaan vuokra-asunto vaihtui avaraan ja valoisaan omakotitaloon uudella asuinalueella, melko lähellä keskustaa ja tyttöjen koulua.

— Sikäli päätös oli helppo, että omakotitalo maksoi saman verran kuin puolikas talo Espoossa.

Talo on valmistunut vuonna 2007, mutta erityistä remonttia se ei kaivannut. Toimen naisena Christa Carpelan kuitenkin tarttui pensseliin, maalasi ja tapetoi seinäpintoja mieleisikseen.

— Kaikenlaista on pitänyt opetella, vesimittarin lukemisesta kattotiilien vaihtamiseen.

Katja Juurikko

Puolivuotias Joa on koko perheen silmäterä.
Puolivuotias Joa on koko perheen silmäterä.

Katja Juurikko

Modernissa sisustuksessa on paljon valkoista, mutta vastapainona myös tummaa.
Modernissa sisustuksessa on paljon valkoista, mutta vastapainona myös tummaa.

Ystävyys syveni rakkaudeksi

Pian tapahtui klik. Rinnalle löytyi mies, joka oli tuttu vuosien takaa. Jani Heinisalo on amerikkalaisen jalkapallon pelaaja ja Christa Carpelanin veljen joukkuekaveri.

Mies oli viihtynyt Carpelaneilla ensin kaverina, mutta nopeasti suhde syveni rakkaudeksi ja naimisiinmeno oli luonnollinen jatko. Poikamiehelle perheenisäksi ryhtyminen oli aika iso elämänmuutos, mutta hän toteaa, että hyvin on mennyt.

Iloisia perhetapahtumia tuli lisää. Puoli vuotta sitten syntyi siskojenkin toivoma iltatähti Joa, joka valloitti hetkessä kaikkien sydämet. Hän on perheen ilopilleri.
Neljännen lapsen saaminen 41-vuotiaana ei Christa Carpelania epäilyttänyt. Hän koki olevansa terve ja hyvässä kunnossa.

— Vauvan hoitokin on sujunut tosi hyvin, sillä Joa on todella helppo lapsi. Olen jaksanut oikein hyvin.

Vielä tällä hetkellä hän on äitiyslomalla, mutta hoitelee joitakin työasioita kotoa käsin. Hän kuuluu muun muassa lape-työryhmään, joka suunnittelee lapsi- ja perhepalveluiden uudistamista.

— Joaa sanotaankin lape-vauvaksi, kun hän on niin usein osallistunut kokouksiin.
Helmikuussa äiti palaa töihin, ja silloin on isän vuoro jäädä kotiin.

Lukas Pearsall

Neela Carpelanin huone on sisustellu pinkin eri sävyillä.
Neela Carpelanin huone on sisustellu pinkin eri sävyillä.

Isä kokkaa, äiti järjestää, kaikki siivoavat

Kotityöt Carpelan-Heinisalon perheessä jaetaan tasaisesti. Isäntä on ammatiltaan kokki, joten hän vastaa usein ruoanlaitosta. Talossa siivotaan yhdessä, ja tytöt siivoavat omat huoneensa.

— Pyykkejä ja tiskejä hoitaa jokainen vuorollaan, mutta minä olen kyllä talon järjestelijä. Pidän siitä, että jokaisella tavaralla on oma paikkansa.

Hän arvelee, että tarkkuus on peräisin sairaanhoitaja-ajoilta. Hän on alun perin opiskellut sairaanhoitajaksi ja toiminut lasten sairaanhoitajana, mutta jo 17 vuotta hän on tehnyt töitä MLL:ssä eri tehtävissä ja myös vapaaehtoisena.

Sekä työssä että vapaa-ajalla hänen sydäntään lähellä ovat lapset ja perheet sekä terveyden edistäminen. Liikuntalajeista ennen kaikkea tanssi on hänen lajinsa.

Harrastukset rytmittävät perheen arkea. Jani Heinisalo pelaa tällä hetkellä Kotka Eaglesissa, joten harjoitus- ja pelimatkat vievät aikaa. Usein koko perhe lähtee peliin kannustamaan.

Seiskaluokkalainen Olivia ja neljäsluokkalainen Neela pelaavat koripalloa. Harjoituksia on toisella puolella kaupunkia, minkä vuoksi autokyyditys on usein välttämätöntä.

Neela on aina tykännyt hevosista, ja siksi uusi asuinpaikka oli hänelle onnenpotku. Ihan lähellä on Suursuon ratsastustalli, jonne on helppo mennä ratsastamaan tai vain hoitamaan hevosia.

Lukas Pearsall

Iltatähdeksi syntynyt Joa ei jää vaille huomiota.
Iltatähdeksi syntynyt Joa ei jää vaille huomiota.

Olivia puolestaan harrastaa laulua, tällä hetkellä hän saa yksinlaulutunteja kansalaisopistossa.

Molemmat tytöt ovat sitä mieltä, että muutto Kouvolaan sujui hyvin. Myös pikkuveljen saamisesta he ovat todella innoissaan.

Oliver käy Kouvolassa periaatteessa joka toinen viikonloppu, mutta joskus harrastukset estävät tai viivyttävät tuloa. Välit pysyvät läheisinä, kun äitikin piipahtaa usein Espoossa. Lomilla ollaan yhdessä.

"Lasta pitää kuunnella"

Ison perheen arjessa on monenlaista pohdittavaa. Christa Carpelan kertoo nauraen, että samana päivänä selvitetään kuopuksen hampaiden puhkeamista ja esikoisen jatko-opiskelusuunnitelmia.

Oliver on päättämässä peruskoulua, ja pian pitäisi ratkaista, mennäkö ammattikouluun, lukioon vai opiskelemaan Yhdysvaltoihin, kuten poika itse haluaisi. Lähtöä lieventäisi se, että Yhdysvalloissa on hänen isänsä sukua vastaanottamassa.

— Yritämme toimia kasvatuksessa, kuten neuvon toisia työssäni, eli lasta pitää kuunnella ja hänen mielipiteensä on tärkeä.

Arkisia kasvatushaasteita Carpelan-Heinisalon perheessä selvitetään puhumalla.

— Yksi tärkeä tavoite on se, että lapset oppivat kunnioittamaan kaikkia ihmisiä ja ottamaan heidät sellaisina kuin he ovat.

He uskovat, että parhaiten lapset omaksuvat asioita esimerkin kautta. Puheiden lisäksi eleet ja ilmeet vaikuttavat sanoman perille menoon.

Lukas Pearsall

Olivia Carpelan on valinnut huoneensa väriksi sinisen. Pikkuinen Jola-koira viihtyy kyljessä ja sylissä.
Olivia Carpelan on valinnut huoneensa väriksi sinisen. Pikkuinen Jola-koira viihtyy kyljessä ja sylissä.

Aikuisten ja lasten aikaa ei erotella

Carpelanin mielestä perheen parhaat hetket ovat silloin, kun spontaanisti kesken muiden askareiden uppoudutaan keskustelemaan.

— Se voi tapahtua yhtäkkiä, kun vaikka leivotaan tai pelataan tai istutaan autossa matkalla peliin.

Hyviä hetkiä ovat myös yhteiset ateriat, kun kaikki ovat koolla yhtaikaa.
Perheessä ei erotella aikuisten ja lasten aikaa erikseen.

— Yleensä lapset ovat mukana kaikessa.

Lapset ovat nimenneet perheen tv-sarja Modern familyn mukaan, koska siellä tullaan ja mennään, puhutaan ja nauretaan paljon.

Perheen käsite on laaja ja välit isompien lasten isään ja tämän uuteen puolisoon ovat mutkattomat.

Missä?

Kouvolan Ravilehdossa.

Mikä?

Vuonna 2007 valmistunut omakotitalo, noin 150 neliötä.

Ketkä?

Christa Carpelan ja Jani Heinisalo sekä lapset Oliver 15, Olivia, 13, Neela, 10, ja puolivuotias Joa.

Miksi?

Perhe halusi asumaan lähelle tuttua Mansikkamäen koulua.

Kotimme kolme kultaista sääntöä

1 | Puhutaan toisillemme ystävällisesti.

2 | Ollaan avoimia. Kaikesta saa puhua ja pitää puhua.

3 | Ollaan rehellisiä kaikissa asioissa kaikilla tavoilla.

Katja Juurikko

Päivisin kotona äidin kanssa ovat vain puolivuotias Joa ja toyvillakoira Jola.
Päivisin kotona äidin kanssa ovat vain puolivuotias Joa ja toyvillakoira Jola.