Muistokirjoitus: Osmo Kolehmainen oli puolustusministeriön ensimmäinen tiedottaja

Osmo Kolehmaisen kotialbumi

Osmo Kolehmainen
Osmo Kolehmainen

Entinen puolustusministeriön tiedotuspäällikkö, valtiotieteen maisteri, reservin kapteeni Osmo Kalevi Kolehmainen kuoli 17.10.2020 vaikean sairauden murtamana kotonaan Helsingissä. Hän oli syntynyt 13.2.1938 Käkisalmessa.

Osmon lapsuutta värittivät sota-aika ja evakkomatkat. Osmo muisteli usein, kuinka Lemillä perheen äiti sairastui tuberkuloosiin ja kuoli useiden parantolavuosien jälkeen Tiuruniemessä. Se oli kova paikka nuorelle pojalle, joka oli silloin vasta 8- vuotias.

Osmon koulutie alkoi Kesälahdella. Kun poika muutti isän luo Mikkeliin, piti kaunokirjoitusta opetella uudelleen, sillä maalaiskoulussa saatua opetusta ei pidetty riittävänä.

Mikkelin lyseon jälkeen alkoivat opinnot Kadettikoulussa. Ne keskeytyivät kuitenkin siviilielämään siirtymisen johdosta. Opiskelu jatkui valtiotieteellisessä tiedekunnassa, jossa Osmo pääsi lukemaan poliittista historiaa. Opiskelu päättyi pro graduun, jonka aiheena oli Ryti–Ribbentrop sopimus 1944 kesällä.

Valmistuttuaan Kolehmainen aloitti työt puolustusministeriössä 21.5.1975 ministeriön ensimmäisenä tiedottajana. Sitä ennen ministeriön tiedotus oli hoidettu Puolustusvoimien pääesikunnan tiedotusosaston kautta. ”Aluksi oli luotava toimiva järjestelmä jäykähköön työyhteisöön – se ei tosin ollut ihan helppo tehtävä”, muisteli Osmo aikoinaan uransa vaiheita.

Myöhemmin hänet nimitettiin ministeriön tiedotuspäälliköksi, josta virasta hän jäi eläkkeelle vuonna 2001. Hänen seuraajansa tehtävänimike muutettiin viestintäjohtajaksi.

Tämän toinen kirjoittaja, Olavi Waljakka muistaa – kuten monet muutkin – Osmon iloisena ja ystävällisenä sekä ulospäin suuntautuvana virkamiehenä, jolla oli aikaa jokaiselle kiireistä huolimatta. Olavin ja Osmon yhteistyö ja tuttavuus alkoi jo 1980- luvun lopulla ja tiivistyi myöhemmin kirjoittajan siirtyessä siviilistä sotilasläänin tiedottajaksi Lohjalle.

Osmo Kolehmaisella on ensimmäisestä avioliitosta kaksi aikuista poikaa ja kolme lastenlasta. Toisen avioliiton hän solmi Lean kanssa 1983 ja siitä syntyi poika, jonka pienen tyttären ukiksi Osmo ehti vielä ikämiehenä.

Lea Kolehmainen

Olavi Waljakka

Kirjoittajat ovat Osmo Kolehmaisen puoliso ja hänen ystävänsä ja yhteistyökumppaninsa.