Muistokirjoitus: Äidinkielen opettaja, rehtori Reijo Takanen

Humanistia innosti ooppera ja jalkapallo.

Muistokirjoitus: Äidinkielen opettaja, rehtori Reijo Takanen

Reijo Juho Takanen nukkui pois aamuyöllä 18. helmikuuta 2019 Mikkelissä. Hän oli syntynyt 28.10.1931 Mikkelissä.

Reijo varttui Mikkelissä ja kävi siellä kansakoulun ja oppikoulun. Asevelvollisuutensa hän suoritti Karjalan tykistörykmentissä. Reijo oli aktiivinen reservissä, jossa hän yleni kapteeniksi asti.

Mikkelistä Reijo muutti Helsinkiin opiskelemaan. Hän valmistui filosofian kandidaatiksi ja äidinkielen opettajaksi. Helsingin yliopistossa opiskellessaan hän tapasi tulevan vaimonsa Marketta Räsäsen ja häitä vietettiin vuonna 1963. Heille syntyi kolme tytärtä; Laura vuonna 1963 ja kaksoset Outi ja Terhi vuonna 1967.

Työuransa Reijo Takanen teki Imatralla, jossa hän aloitti äidinkielen opettajana vuonna 1963. Takanen oli hyvin pidetty äidinkielen lehtori ja hänet muistetaan lämmöllä myös Tainionkosken lukion rehtorina vuosina 1975-1994. Rehtorin virkansa ohella Takanen toimi 1970-1980 -luvuilla Imatran kesäyliopiston toiminnanjohtajana.

Eläkkeelle jäätyään Takasen opettajapariskunta muutti Mikkeliin vuonna 1996. Eläkkeellä heillä oli aikaa harrastuksilleen. Ruokolahdella sijainnut kesämökki, Savonlinnan oopperajuhlat ja Kuhmon kamarimusiikkiviikko olivat Reijolle ja Marketalle mieluisaa vapaa-ajan vietettä.

Reijo oli mieltynyt klassiseen musiikkiin ja erityisesti Jean Sibeliuksen tuotantoon. Hän oli myös intohimoinen penkkiurheilija. Hän seurasi urheilua laajasti, mutta erityisesti englantilaisen jalkapalloseura Leicester Cityn otteluita. Reijo oli uskollinen Leicesterin kannattaja jo 1960-luvulta lähtien.

Reijo harrasti nuoruudessaan pesäpalloa ja jalkapalloa sekä Imatran vuosinaan tennistä. Varttuneemmalla iällä hän aloitti golfin, jota hän pelasi vielä 85-vuotiaana.

Omaiset ja tuttavat muistavat Reijon kohteliaana, sivistyneenä ja oikeudenmukaisena humanistina, jota historia, yhteiskunta, kulttuuri ja urheilu kiehtoivat elämän viimeisille päiville asti.

Laura Mäntylä

Ari Mäntylä

Kirjoittajat ovat vainajan tytär ja vävy.