Muistokirjoitus: Riitta Kotinurmi oli todellinen rakkaudella kasvattaja

Vesa Vuorela

Muistokirjoitus: Riitta Kotinurmi oli todellinen rakkaudella kasvattaja

Utelias elämän koululainen, pianonsoiton suzukiopettaja ja Suomen ensimmäinen ESA:n (Euroopan Suzuki Assosiation) valtuuttama pianosuzukiopettajien kouluttaja Riitta Kotinurmi vaikutti valovoimaisuudellaan ja positiivisella ajattelullaan lukuisien musiikin ystävien elämiin.

Riitalle luontaista oli kouluttautua työn ohessa. Pianonsoiton opinnot karttuivat Liisa Karhilon johdolla 1966–1972 Lahdessa ja Helsingissä. Hän toimi pianonsoitonopettajana Lahdessa 18 vuotta.

Äitiyttä ja perhe-elämää Riitta opiskeli perheen perustamisen jälkeen 1979, miehen työn tuotua perheen samana vuonna Mikkeliin. Kiinnostus lapsen kasvua ja kehitystä kohtaan kasvoi entisestään.

Pienten lasten musiikkikasvatus japanilaisen viulupedagogi tohtori Shinichi Suzukin ns. lahjakkuuskasvatus- eli uonnonmenetelmällä oli jo viulistien osalta tullut Suomeen ja opettajien koulutus aloitettu. Ensimmäiselle piano-opettajien kurssille Riitta osallistui Keravalla 1984.

Uteliaisuus heräsi ja eli vahvana koko elämän ajan, innostuksen siemeniä kylväen ja Riitan osallistuen aktiivisesti kansallisiin ja kansainvälisiin koulutuksiin.

Riitta on ilolla jakanut osaamistaan oppilailleen Mikkelin Musiikkiopistossa aina 31.12.2006 asti sekä edelleen Suzuki-leireillä eri puolilla Suomea ja Eurooppaa vuoden 2012 loppuun saakka.

Suzukiopetuksen filosofiaan kuuluu rakkaudella kasvattaminen, kykyjen kehittäminen, positiivisen ympäristön luominen tukemaan oppimista. Opetukseen osallistuvat lapsi, vanhempi ja opettaja.

Avoin vuorovaikutus, ryhmätunnit, suvaitsevaisuus, toistensa kunnioittaminen, kuunteleminen ja kauniin äänen tuottaminen säännöllisellä harjoittelulla kehittävät kauneudentajua auttaen lasta kasvamaan onnelliseksi ja tasapainoiseksi ihmiseksi, mikä on tärkein tavoite opetuksessa.

Riitta (18.3.1943–15.11.2020) eli runsaan ja rakkaudentäyteisen elämän, jonka viimeiset hetket oman toiveensa mukaisesti ”elämän keskellä” lapsenlastensa luona Siilinjärvellä.

Pirita Paarnio-Nupponen

Kirjoittaja on Riitta Kotinurmen tytär.