Muistokirjoitus: Laulutaiteen lehtori Turkka Manninen 1966—2019

"Turkka oli hyvin perhekeskeinen, uskollinen ystävä, määrätietoinen, elämässä eteenpäin pyrkivä ja pidetty oppilaiden keskuudessa."

Turkka Manninen
Turkka Manninen

Laulutaiteen lehtori Turkka Manninen, 53, kuoli pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana 4.10.2019 Jyväskylässä.

Turkka syntyi Tampereella 22.4.1966. Hän kävi peruskoulun ja lukion Mikkelissä. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Mikkelin Yhteiskoulun lukiosta 1985. Turkka aloitti varusmiespalvelunsa Mikkelissä Savon prikaatissa ja suoritti Reserviupseerikoulun Haminassa.

Turkka opiskeli Sibelius-Akatemiassa Jorma Elorinteen ja Matti Tuloiselan johdolla. Hän suoritti lauludiplomin vuonna 1991 ja valmistui musiikin maisteriksi vuonna 1995. Urallaan Turkka esiintyi yli 30 eri oopperaroolissa ja yli 50 eri produktiossa sekä Suomessa että ulkomailla.

Päätyönään Turkka toimi laulun opettajana ensin Savonlinnan musiikkiopistossa ja myöhemmin yksinlaulun lehtorina Jyväskylässä Keski-Suomen konservatoriossa ja Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Viimeisimpänä Turkka työskenteli kevääseen 2019 asti Kuopiossa Sibelius-Akatemiassa laulutaiteen lehtorina.

Päätyönsä ohella Turkka toimi Keski-Suomen alueoopperan puheenjohtajana ja tuottajana oopperaroolien lisäksi. Hänellä oli myös useita luottamustoimia, kuten Keski-Suomen taidetoimikunnan puheenjohtajuus ja jäsenyydet valtion säveltaidetoimikunnassa ja musiikinopettajat-liiton hallituksessa.

Lauluinnostus Turkalla alkoi jo pikkupoikana Mikkelin Naisvuoren kesäteatterissa Tukkijoella-näytelmän Pölhö-Kustaana. Laulamisen lisäksi Turkka oli intohimoinen urheilija. Nuorempana hän harrasti jalkapalloa, lentopalloa, jääpalloa ja yleisurheilua.

Penkkiurheilussa Turkan sydäntä lähellä oli jo pienestä pitäen Liverpool FC. Pienen pojan unelma toteutui 50-vuotiaana toisen allekirjoittaneen kanssa reissulla paikan päälle Liverpooliin. Lapsuuden kodin perintönä Turkkakin rakasti kaikenlaisia kortti-, lauta- ja pihapelejä perheen ja ystävien kanssa. Suvun kesäpaikka Ristiinassa oli Turkalle erittäin rakas.

Turkka oli hyvin perhekeskeinen, uskollinen ystävä, määrätietoinen, elämässä eteenpäin pyrkivä ja pidetty oppilaiden keskuudessa. Turkkaa jäävät kaipaamaan vaimo Johanna, pojat Tuomas, Ilari, Taneli ja Pyry, Pirkko-äiti, sisarukset perheineen sekä sukulaiset ja ystävät.

Marjaana Viitanen, Lauri Friari

Kirjoittajat ovat Turkka Mannisen sisko ja ystävä.