Muistokirjoitus: Hallintojohtaja Eero Manninen 1931—2018

Eero Manninen teki elämäntyönsä Mikkelin keskussairaalassa.

Muistokirjoitus: Hallintojohtaja Eero Manninen 1931—2018

Eero Manninen teki elämäntyönsä Mikkelin keskussairaalassa. Työura alkoi talouspäällikkönä vuonna 1965, ja hän jäi eläkkeelle hallintojohtajana vuonna 1990. Mikkelin keskussairaalan saattaminen muiden maan sairaaloiden tasolle oli Mannisen työuran tärkein saavutus.

Taistelu määrärahoista vaati nopeaa toimintaa. Mikkeliin kutsuttiin lähes kaikki merkittävät ministerit ja virkamiehet. Karvalakkilähetystöt Helsinkiin seurasivat toisiaan. Lähes kymmenen vuotta valmisteltu laajennusosan rakentaminen käynnistettiin vuonna 1982, vihkiäisjuhlaa vietettiin vuonna 1986. Sairaala laajeni alkuperäisestä lähes kaksi kolmasosaa. Myös muut tilat peruskorjattiin uuteen käyttötarkoitukseen. Työ valmistui vuonna 1992. Tästä muodostui täysin uusi sairaalakokonaisuus.

Asioiden hoitaminen ja työskentely 60- ja 70-luvun päättäjien kanssa vaati taitonsa.

”Nyt tehhään pojat näin”, oli tuttu ohje Manniselta.

Vuonna 1931 syntynyt Eero Manninen oli sota-ajan lapsi, Jyväskylän lyseon kasvatti. Oman kodin pommitus Jyväskylässä jätti häneen jälkensä. Yrityksistään huolimatta, ikänsä puolesta, hän ei päässyt sotilaspoikiin kotirintamalla. Manninen oli syvästi isänmaallinen ja mukana muun muassa reservinupseeritoiminnassa. Hän oli reservin yliluutnantti.

Metsästys ja kalastus olivat hänelle tärkeitä. Kotitalonsa pihasta saattoi kuulla metsästyskoiran haukahduksen sen tervehtiessä isäntäänsä. Suomenajokoiran rohkeus ja itsepäisyys, siinä oli paljon samaa kuin isännässään.

Urheilun ystävänä hän osallistui sairaaloiden välisiin vuosittaisiin hiihtokilpailuihin henkilökuntansa kanssa menestyksekkäästi. Hän hiihti pitkän Finlandian seitsemän kertaa. Manniset kutsuivat työkavereitaan usein mökilleen Kangasniemelle. Mukana olleille muistoksi jäi Eeron iloinen nauru.

Eero Manninen haudattiin 4.1.2019 sukuhautaan Jyväskylässä. Hän palasi 87-vuotiaana kotiseudulleen, täysin palvelleena sotilaspoikana.

Seija-leski ja tyttäret Maritta, Raija, Kristiina ja Sari kiittävät ystäviä ja sukulaisia tuesta suuressa surussa.

Juhani Nummela

Kirjoittaja on Eero Mannisen työkaveri.