Muistokirjoitus: Opettaja Kari Setälä

Sotaveteraani Kari Setälä toimi Ristiinan koulun rehtorina ja opetti Mikkelin lyseossa matemaattisia aineita.

Muistokirjoitus: Opettaja Kari Setälä

Opettaja, filosofian maisteri, sotaveteraani Kari Suonio Setälä kuoli 18. heinäkuuta Mikkelissä. Hän oli kuollessaan 95-vuotias.

Setälä syntyi valokuvaaja, keksijä, esperantisti ja tietokirjailija Vilho Setälän ja Ristiinasta kotoisin olevan kirjailija Aini Setälän (o.s. Halinen) perheeseen Helsingissä 29. maaliskuuta 1924.

Setälä kävi ensin Töölön kansakoulua ja sitten Helsingin suomalaista yhteiskoulua. Setälän kouluajan harrastuksista tärkeimpiä olivat erilaiset urheilulajit. Kesät Setälä vietti perheen kesähuvilalla Ristiinassa meloen, uiden ja luonnosta nauttien. Myös viulunsoitto kuului hänen nuoruuden harrastuksiinsa.

Talvisodan alettua ja Setälän selvittyä täpärästi Helsingin ensimmäisestä pommituksesta syksyllä 1939 pakeni Setälän perhe ensin jalan Helsingin pitäjälle ja sieltä sitten kuorma-auton lavalla Tuusulan ja Heinolan kautta Ristiinaan huvilalleen turvaan.

Välirauhan solmimisen jälkeen syksyllä perhe muutti takaisin Helsinkiin ja Setälä jatkoi koulunkäyntiään. Se jäi kuitenkin lyhyeksi, kun Setälä joutui kutsuntoihin kesken koulutyön ja määrättiin lokakuussa 1942 Riihimäelle TKK3:een

Vakinaisen palveluksen Setälä aloitti 1944. Taisteluihin Setälä osallistui Syvärillä, Lotinanpellossa ja Viteleellä ja vapautettiin palveluksesta täysin palvelleena maaliskuussa 1945.

Sodan jälkeen Setälä aloitti opiskelun Helsingin yliopiston kemian laitoksella valmistuen filosofian kandidaatiksi vuonna 1956. Opetustyön Setälä aloitti Ristiinan yhteiskoulussa vuonna 1960 rehtorina. Eläkkeelle hän pääsi Mikkelin lyseosta matematiikan, kemian ja fysiikan lehtorina vuonna 1987.

Viimeiset vuotensa Setälä vietti palvelutalo Annakodissa Mikkelissä.

Kari Setälä avioitui vuonna 1955 Raija Myntin kanssa, ja heillä on tästä liitosta kolme lasta ja kolme lastenlasta. Setälä muistetaan lämminsydämisenä, huumorintajuisena, ystävällisenä, aina avuliaana isänä, ukkina ja ystävänä.

Mika Setälä

Kirjoittaja on Kari Setälän poika.